Àfrica
Internacional 24/08/2021

Algèria trenca relacions diplomàtiques amb el Marroc en la pitjor crisi en dècades

El conflicte del Sàhara Occidental és una de les principals causes de tensió entre dos veïns històricament enfrontats

Ricard G. Samaranch
3 min
El ministre d'Exteriors algerià, Ramtane Lamamra, en roda de premsa aquest dimarts

TunisEl Magrib està en ebullició des dels seus quatre costats. A les crisis polítiques internes a Tunísia i a Líbia, que amenaça amb una nova conflagració bèl·lica, cal sumar-hi des d'aquest dimarts a la tarda un perillós deteriorament de les relacions entre Algèria i el Marroc. El ministre d'Exteriors algerià, Ramtane Lamamra, ha anunciat la ruptura de relacions diplomàtiques amb el Marroc després de diverses setmanes d'escalada de tensions entre els dos països veïns, que es disputen convertir-se en la potència hegemònica de la regió des de fa dècades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un cop més, el conflicte del Sàhara Occidental està en el cor de les desavinences entre Rabat i Alger, que dona suport polític i militar al Front Polisario. En la seva compareixença pública, el mateix Lamamra ha citat la política de "fets consumats" del Marroc al Sàhara Occidental com una de les raons que han provocat la ruptura de relacions. La situació a la regió ja es va escalfar el mes de novembre passat, quan el Front Polisario va anunciar la ruptura de l'alto el foc en vigor des del 1991.

Ja es preveia un deteriorament en les relacions formals entre els dos països des que es va celebrar una reunió del Consell d'Alta Seguretat a Alger la setmana passada. "Els repetits actes hostils del Marroc contra Algèria han portat a reconsiderar les relacions entre els dos països i a intensificar la vigilància de la seguretat a les fronteres occidentals", deia un comunicat fet públic per part de l'oficina del president Abdelmajid Tebun després de la trobada.

En concret, entre els actes hostils a què es refereixen les autoritats algerianes figura el presumpte suport de Rabat a dos partits polítics, el MAK (que defensa la independència de la regió amaziga de la Cabília) i Rachad (un partit islamista), tots dos classificats com a "organitzacions terroristes" des del mes de febrer passat. De fet, Alger ha arribat a assenyalar aquests dos grups, i indirectament el Marroc, d'estar al darrere de l'onada de més d'un centenar d'incendis que ha arrasat milers d'hectàrees i ha deixat un desolador balanç de com a mínim 90 morts.

A més, va causar indignació a Algèria la revelació feta per diversos mitjans internacionals que els serveis secrets marroquins haurien utilitzat el programa d'espionatge israelià Pegasus per hackejar els telèfons de 10.000 persones, unes 6.000 de les quals eren algerianes, inclosos diversos líders polítics i militars. El fet que en la seva visita recent al Marroc el ministre d'Exteriors israelià, Yair Lapid, critiqués el govern algerià va ser interpretat per la premsa algeriana com una prova més de l'existència d'un complot contra Algèria per part d'aquests dos països.

Crisis internes

Per la seva banda, el Marroc considera desenraonades les acusacions de ser el responsable dels incendis a Algèria, i les atribueixen a un intent de les autoritats algerianes de desviar l'atenció i la ira de la població local cap a l'exterior en un moment en què el país pateix diverses crisis de notable gravetat. A la desgràcia dels incendis cal sumar-hi l'agreujament de la crisi sanitària derivada de la pandèmia de covid-19 i els talls en el subministrament d'aigua a causa d'una sequera. A més, el país magribí viu una profunda crisi política arran de l'aparició del Hirak, un moviment popular de protesta que exigeix la dimissió del govern i un canvi radical de sistema polític.

L'actual crisi entre Alger i Rabat és la més greu des de l'any 1994, que va desembocar en el tancament de les seves respectives fronteres. Alguns experts alerten de la possibilitat que una escalada pugui fins i tot provocar un conflicte bèl·lic, que seria el tercer entre dos veïns molt mal avinguts.  

stats