Crisi Climàtica
Internacional 24/07/2021

Almenys 138 morts en les inundacions i esllavissades per l'intens monsó a l'Índia

Els equips de rescat segueixen buscant víctimes entre la runa i el fang, després d'evacuar 90.000 persones

Sònia Sánchez
2 min
Equips de rescat treuen el cos d'una víctima mortal de les esllavissades per les fortes pluges del monsó a l'estat de Maharashtra, a l'Índia, el 24 de juliol de 2021.

BarcelonaEls equips de rescat busquen aquest dissabte entre la runa i el fang possibles supervivents a les intenses pluges que ha deixat el monsó a l'oest de l'Índia i que han matat almenys 138 persones. A l'estat de Maharashtra s'han registrat els aiguats més intensos d'un mes de juliol en dècades i han obligat a evacuar més de 90.000 persones. El monsó ha colpejat també l'estat veí de Goa i ha destrossat diverses cases. "Molta gent ho ha perdut tot", deia el ministre de Salut de Goa, Vishwajit Rane, segons el qual no s'havien vist unes pluges tan intenses a l'estat des de feia cinquanta anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A Taliye, localitat uns 180 quilòmetres al sud-est de Bombai, dins de l'estat de Maharashtra, han mort 42 persones per unes esllavissades que van enfonsar diverses cases. Encara hi havia persones atrapades aquest dissabte i els equips de rescat hi treballaven. "Les probabilitats de rescatar-los amb vida són baixes, perquè porten atrapats en el fang més de 36 hores", explicava un dels operaris a Reuters.

Les greus inundacions de l'Índia són l'últim episodi d'aquest estiu amb esdeveniments climàtics especialment extrems, com les mortíferes inundacions a Alemanya i Bèlgica, els incendis a Sibèria o els aiguats que també van deixar almenys 55 morts a la Xina fa només tres dies.

A la costa oest de l'Índia les pluges han deixat fins a mig metre d'aigua i les autoritats han hagut d'obrir les preses davant el temor de desbordament. "S'han rescatat unes 90.000 persones de les zones afectades per les inundacions", explicava el govern de l'estat de Maharashtra en un comunicat.

En l'autopista que connecta Bombai amb el hub tecnològic de Bengaluru, més al sud, hi van quedar atrapats milers de camions durant més de 24 hores perquè la carretera havia quedat submergida per l'aigua en alguns punts.

El primer ministre indi, Narendra Modi, va expressar divendres el seu neguit a Twitter per la "pèrdua de vides en l'esllavissada a Raigad, Maharastra", i va dir que està vigilant de prop la situació en aquell estat.

Igual que ha passat amb els aiguats a Europa i la Xina, els científics indis s'han afanyat també a vincular el greu esdeveniment amb el canvi climàtic, que se suma a la construcció indiscriminada en zones de costa.

stats