Líban

Almenys sis morts en una protesta a Beirut contra el jutge que investiga l'explosió del port

Escenes de guerra a la capital fan témer l'esclat de la violència sectària en un estat fallit

3 min
Un combatent xiïta  durant els enfrontaments a la zona de Tayouneh, al suburbi sud de la capital Beirut.

BarcelonaAlmenys sis persones han mort per trets de bala en una protesta convocada per Hezbol·lah a Beirut contra el jutge que investiga la devastadora explosió del port l'agost del 2020. Centenars de seguidors del moviment xiïta vestits de negre s'han concentrat aquest dijous davant el Palau de Justícia per exigir la dimissió del jutge Tarek Bitar, a qui acusen de ser un "esclau d'Amèrica" per intentar investigar el paper d'alts càrrecs del govern en l'explosió dels dipòsits de nitrat d'amoni que va causar 209 morts, 9 desapareguts, 6.500 ferits i barris sencers de la capital libanesa enrunats. El material altament inflamable s'havia emmagatzemat sense cap control durant anys i va causar una de les pitjors explosions no nuclears de la història.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant la protesta s'han sentit trets de franctiradors des de terrats, que han durat hores, a més de diverses explosions que semblaven foc de morter. El tiroteig, en un lloc que havia sigut el front durant la guerra civil (1975-1990) que va dessagnar el país, és un dels episodis violents més greus dels últims anys, i se suma a la greu crisi política, financera i social que viu el Líban.

Les televisions han tornat a mostrar imatges que recorden els anys més durs de la guerra, amb la gent corrent al carrer per arrecerar-se de les bales. Una de les víctimes era una dona que ha rebut l'impacte d'una bala quan era a casa seva. Segons fonts militars esmentades per Reuters, totes les víctimes són de la comunitat xiïta. El perill és que acabi derivant en violència sectària amb la crisi de fons del país. En una escola de primària pròxima al lloc dels fets, els mestres han fet estirar els alumnes a terra amb les mans protegint-se el cap. El tirotegi s'ha produït a la rotonda de Teyouneh, que divideix els barris cristians i els xiïtes.

Evacució d'una víctima després d'haver esclatat trets a Beirut.

L'exèrcit hi ha intervingut i ha arrestat un dels tiradors, del qual no s'ha revelat la identitat. Segons la Creu Roja, a més dels morts també hi hauria 12 ferits. El primer ministre, Najib Mikati, ha fet una crida a la calma i ha demanat a la gent que se'n vagi de la zona. Hezbol·lah i el moviment xiïta Amal han demanat en un comunicat als seus seguidors que no es deixin "arrossegar cap a una discòrdia maligna".

Obstacles a la investigació

L'escalada arriba en plena tensió sobre la investigació del port, després que el secretari general de Hezbol·lah, Hassan Nasrallah, acusés el jutge d'actuar amb "intencionalitat política" per imputar alts càrrecs. Durant mesos el jutge Bitar ha intentat processar quatre exministres, dos dels quals pertanyen a Amal, i l'ex primer ministre Hasan Diab, per les negligències que van portar al desastre. El jutge també havia demanat interrogar dos generals que ocupen responsabilitats en l'aparell de seguretat de l'estat, però tant el ministeri de l'Interior com l'Alt Consell de Defensa ho han impedit.

En canvi, el president, el cristià Michel Aoun, i el primer ministre, Najib Mikati, han fet costat al jutge, que ja va assumir el cas després que el primer magistrat que el portava fos cessat quan va ordenar investigar alguns ministres. Human Rights Watch, activistes i familiars de les víctimes de l'explosió han acusat l'elit política libanesa d'obstruir la investigació per garantir la "total impunitat" dels màxims responsables del país.

La Unió Europea i els Estats Units han exigit que la investigació es pugui desenvolupar sense obstacles i posen aquesta condició per lliurar fons d'ajuda al país, enfonsat en una greu crisi financera, que va portar fins i tot a la suspensió temporal de l'abastiment elèctric públic per falta de combustible la setmana passada. Ara per ara, cap alt càrrec del país ha estat condemnat pels fets.

stats