Internacional 17/02/2016

Una trentena de morts i 61 ferits en un "atac terrorista" a Ankara

L'explosió, causada per un cotxe bomba, s'ha produït al pas d'un comboi militar en una zona amb nombroses instal·lacions de l'exèrcit

Marc Toro
2 min

BarcelonaAlmenys 28 persones han mort i 61 han resultat ferides aquest dimecres en una explosió a Ankara (la capital turca) causada per un cotxe bomba, segons ha informat el govern turc. Segons fonts oficials turques citades per diverses agències i mitjans locals, la deflagració ha tingut lloc al barri de Cankaya, una zona residencial on hi ha nombroses instal·lacions militars. Concretament, a molt poca distància de la caserna central de les forces aèries turques i a pocs centenars de metres del Parlament del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i el ball de xifres per determinar el global de víctimes, el ministre de Salut turc, Mehmet Müezzinoglu, ha confirmat que en el moment de l'explosió, que ha tingut lloc al pas d'un comboi de cinc autobusos militars, han mort directament 20 persones, i que almenys tres més han mort a l'hospital a causa de les ferides.

La majoria dels que han perdut la vida serien soldats que viatjaven als vehicles afectats, tot i que el viceprimer ministre i portaveu de l'executiu islamista, Numan Kurtulmus, ha assegurat que entre les víctimes hi ha diversos civils -no ha precisat quantes. Sigui com sigui, Kurtulmus ha deixat clar que els fets d'aquest dimecres constitueixen és un "atac contra tota la pàtria". El ministre de Justícia, Bekir Bozdag, ha estat el primer en qualificat els fets d'"atac terrorista" en un missatge a Twitter, però no s'ha aventurat a determinar-ne l'autoria.

Tampoc ho ha fet el president turc, Recep Tayip Erdogan, que en un comunicat ha deixat clar: "Continuarem la nostra lluita contra els peons que duen a terme aquest tipus d'atacs, que no coneixen límits morals o humanitaris, i contra les forces que hi ha al darrere d'ells, amb més determinació cada dia".

Erdogan Karakus, un general turc jubilat, ha assenyalat a la cadena CNNTürk que "molt probablement" hagi estat un atac perpetrat pel Partit de Treballadors de Kurdistan (PKK), amb qui el govern turc va reprendre la lluita armada aquest juliol. Cal tenir en compte, però, que les milícies kurdes actuen sobretot al sud-est del país, on la detonació de bombes contra combois militars és una estratègia habitual.

Les imatges de dos dels autobusos incendiats aquest dimecres han circulat ràpidament a les televisions i mitjans locals. La policia i una vintena d'ambulàncies han acudit al lloc de la detonació, on els agents del seguretat impedeixen el pas a la premsa, ha informat l'agència Efe.

Imatge del foc causat pel presumpte atemptat terrorista a Ankara. DEFNE KARADENIZ / GETTY

Arrel de l'atemptat, el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, ha decidit cancel·lar el seu viatge a Brussel·les, on aquest dijous tenia previst participar en la cimera de líders de la UE sobre la crisi dels refugiats. També el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha suspès una visita prevista per dijous a l'Azerbaidjan. La cúpula del govern, de l'Exèrcit i dels serveis d'intel·ligència de Turquia mantindran aquest dimecres una reunió de seguretat al palau presidencial a Ankara.

stats