Internacional 17/12/2013

Almenys 500 morts al Sudan del Sud després d'un intent fallit de cop d'estat

L'ONU ha fet una crida per evitar que el cop derivi en un conflicte ètnic entre les tribus rivals

Efe
1 min
Camp de les Nacions Unides als afores de Juba, la capital de Sudan del Sud./ REUTERS

JartumAlmenys 500 persones, entre civils i militars, han mort i més de deu mil s'han refugiat a les instal·lacions de l'ONU al Sudan del Sud, després de l'intent fallit de cop d'estat de diumenge i els enfrontaments entre les tropes i militars dissidents en diversos punts de la capital, Juba. El ministre de Defensa, Kuol Manyang, també ha confirmat uns 200 ferits. Les Nacions Unides han fet una crida per evitar que el cop derivi en un conflicte ètnic entre les tribus rivals Dinka i Lou Nuer, les més importants del país.

"La tranquil·litat ha tornat a la capital i l'exèrcit té la situació sota control", ha afirmat Manyang. Els militars dissidents van intentar sense èxit assaltar l'edifici del ministeri de Defensa, seu del partit governant Moviment per a l'Alliberament del Sudan. Deu persones, polítics i militars, van ser detingudes, i el president, Salva Kir, va decretar el toc de queda nocturn a la capital fins a nou avís per evitar una escalada de violència.

Kir, de la tribu Dinka, acusa l'antic vicepresident, Riak Mashar de la tribu rival, d'instigar el cop per enderrocar el govern. Mashar va ser destituït el juliol passat i alguns dels seus guàrdies personals s'han unit a les forces rebels contra el president.

Independència i inestabilitat

El Sudan del Sud es va independitzar del Sudan el juliol del 2011. Des de llavors, el país viu immers en un clima d'inseguretat i inestabilitat política, derivat dels enfrontaments tribals. La destitució de Mashar, que ha anunciat que es presentarà a les eleccions del 2015, han accentuat les tensions internes, que compliquen la resolució dels temes pendents amb l'estat veí del Sudan.

stats