França
Internacional 22/02/2023

Un alumne mata amb un ganivet una professora d'espanyol en un institut del País Basc del Nord

El presumpte autor té 16 anys i ha estat detingut per la policia

2 min
Escola on han apunyalat un professor a Saint Jean de Luz

ParísSant Joan Lohitzune, un municipi francès molt turístic del País Basc del Nord, a 15 quilòmetres de la frontera amb Espanya, ha estat l'escenari aquest dimecres d'un drama que ha commocionat França. Una professora d'espanyol de 52 anys ha mort a un institut després de ser apunyalada al tòrax per un dels seus alumnes, un adolescent de 16 anys. Els fets han passat al voltant de les 10 del matí a la classe, davant de la resta d'alumnes, per causes que s'estan investigant. La policia ha detingut el presumpte autor dels fets i l'està interrogant.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons els testimonis, l'alumne ha bloquejat primer la porta de l'aula i després ha tret una arma blanca -un ganivet de 10 cm– de la motxilla i ha apunyalat la professora sense dir-li res. Posteriorment ha sortit de la classe i ha entrat a l'aula del costat, on el professor que hi havia ha aconseguit agafar l'arma i s'ha quedat amb l'agressor fins que la policia l'ha detingut. Quan els serveis sanitaris han arribat, la dona estava en aturada cardiorespiratòria. Tots els alumnes del centre han quedat confinats a la seva aula durant dues hores, fins que la policia ha considerat que ja no hi havia perill.

"Jo no l'he vist aixecar-se però l'he vist davant de la professora, molt tranquil. Ell s'hi ha apropat i li ha clavat un gran ganivet al pit, sense dir res", ha explicat a la premsa local la Inès, una de les alumnes que ha presenciat l'assassinat. Segons alguns mitjans de comunicació, l'agressor podria patir de problemes psiquiàtrics i ha declarat posteriorment que ha sentit "veus" que li demanaven que matés la professora. Tot i això, el ministre d'Educació, Pap Ndiaye, ha demanat no treure conclusions precipitades. "La investigació tot just ha començat", ha subratllat el ministre, que s'ha desplaçat fins a Sant Joan Lohitzune. La policia ha obert una investigació per "assassinat".

Centre privat i catòlic

Els fets han passat a l'institut Saint-Thomas d'Aquin, un centre escolar privat catòlic amb molt bona reputació al municipi, de poc més de 14.000 habitants. "Res feia pensar que podria passar un drama tan terrible. És un centre escolar tranquil, reconegut per la seva serietat i per la serenor del seu clima escolar", ha assegurat el ministre d'Educació en una roda de premsa. Ndiaye ha anunciat que aquest dijous es farà un minut de silenci a tots els centres escolars del país -els que estiguin oberts, perquè a la meitat de França és període de vacances escolars- per recordar la professora.

stats