Amèrica

Bernardo Arévalo assumeix la Presidència a Guatemala: "Mai més l'autoritarisme"

La investidura s'ha retardat més de deu hores per moviments del Congrés que han estat denunciats com a intent de "cop d'estat"

Asier Vera Santamaría
3 min
Bernardo Arévalo en una imatge recent.

Ciutat de GuatemalaSí que es va poder, és el crit amb el qual ha rugit la plaça de la Constitució de Ciutat de Guatemala quan el nou president, el socialdemòcrata Bernardo Arévalo, ha tret el cap al balcó del Palau Nacional passades les tres de la matinada d'aquest dilluns. El mateix Arévalo ha cridat aquest lema juntament amb els milers de persones que havien esperat durant tot un dia que assumís el poder, en una jornada marcada per la incertesa. S'ha fet esperar tant la seva presa de possessió, que fins i tot s'ha fregat el trencament constitucional al país, atès que la llei estableix que havia d'assumir la Presidència el 14 de gener a les 16.00 hores. Però no ha estat fins a la mitjanit de l'endemà, quan Arévalo i la vicepresidenta Karin Herrera han jurat els seus càrrecs en el Teatre Nacional davant la presència del president de Colòmbia, Gustavo Petro, i la presidenta d'Hondures, Xiomara Castro, entre altres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els partits oficialistes de la passada legislatura –que, a partir d'ara conformaran l'oposició– han posat les últimes travetes al nou mandatari, que en els últims mesos ha patit una persecució judicial per part de la Fiscalia que va fer l'impossible per il·legalitzar el seu partit i fins i tot va demanar anul·lar les eleccions del 25 de juny i el 20 d'agost.

No obstant això, Arévalo va sobreviure a totes les arremeses de la fiscal general, Consuelo Porras, i el jutge setè, Fredy Orellana, que el 12 de juliol, després d'oficialitzar-se els resultats de la primera volta electoral, va ordenar la suspensió de la personalitat jurídica del Movimento Semilla arran d'una recerca sobre un suposat ús de signatures falses per a constituir aquest partit polític. Un dels màxims suports que ha tingut el mandatari durant aquests mesos ha estat el de les autoritats indígenes, que han estat des del 2 d'octubre en "resistència" davant de la seu del Ministeri Públic a la ciutat de Guatemala. Al llarg d'aquests tres mesos, han exigit la renúncia de la fiscal general, Consuelo Porras, el cap de la Fiscalia Especial Contra la Impunitat, Rafael Curruchiche, i el jutge setè, Fredy Orellana, als quals titllen de "colpistes" per intentar cancel·lar el Movimento Semilla i evitar que Arévalo prengués possessió del seu càrrec.

Fins allí s'hi han desplaçat Arévalo i Herrera després d'assumir el poder per a agrair-los els seus cent sis dies de "dignitat i gallardia contra els que intentaven burlar la voluntat popular" i que han provocat que avui hi hagi un govern democràtic.

Suport internacional

Al crit de Sí, que es va poder, Arévalo ha subratllat: "Hem vingut a rescatar la nostra democràcia de les arpes dels corruptes". Al mateix temps, s'ha compromès a "rescatar la justícia". Per a això, fa dos dies va anunciar que aquesta setmana citaria la fiscal general, Consuelo Porras, per exigir-li que renunciï al seu càrrec. D'aquesta manera, ha afirmat que el lideratge indígena ha permès que avui Guatemala estigui donant una "lliçó al món", perquè la democràcia "ha estat salvada precisament per aquestes grans majories que han estat històricament oblidades, marginades i excloses del desenvolupament i que han aconseguit rescatar la primavera". Per aquesta raó, Arévalo s'ha compromès a "portar el desenvolupament que tant de temps s'ha negat als pobles originaris perquè tinguin una vida digna".

Prèviament, havia ofert un discurs en el Teatre Nacional en el qual va remarcar: "el meu primer gran compromís serà que mai més hi haurà autoritarisme a Guatemala, i mai permetrem que la violència sigui emprada com a mitjà per promoure agendes polítiques o preservar privilegis". A l'esdeveniment no ha acudit el ja expresident, Alejandro Giammattei, que ha dit que "davant el risc d'arribar a mitjanit sense iniciar els actes protocol·laris", havia fet lliurament dels símbols de la Presidència al Congrés.

Fins a l'últim minut, Arévalo ha comptat amb el suport internacional. El secretari general de l'OEA, Luis Almagro, ha llegit aquest diumenge una declaració consensuada amb l'Alt Representant de la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, en què feien una crida al Congrés perquè complís el seu mandat constitucional de lliurar el poder, atès que la voluntat popular expressada en les urnes "ha de ser respectada". Això després que l'Assemblea Legislativa es retardés durant dotze hores perquè prenguessin possessió els nous 160 diputats, que van triar una nova Junta Directiva presidida pel diputat del Movimeno Semilla, Samuel Pérez.

stats