Argentina

Els Estats Units i Israel, les aliances internacionals que prioritzarà Javier Milei

El president electe atura l'entrada de l'Argentina als BRICS i es planteja retirar-se de Mercosur

Berta Reventós Meseguer
4 min
Una persona disfressada de Mickey Mouse amb un bitllet gegant amb la cara de Javier Milei.

Buenos AiresEl món sencer ha reaccionat a la victòria a les urnes de l’ultradretà Javier Milei a l’Argentina. El que serà president del país llatinoamericà durant els quatre anys vinents va adreçar unes paraules a “tots aquells que miren des de fora de l’Argentina” diumenge a la nit des de la seva seu electoral: “Vull dir-los que l’Argentina tornarà a ocupar el lloc al món que mai hauria d’haver perdut”, tot plegat amb un to i una posada en escena que recordava la Casa Blanca durant el mandat de Donald Trump. Durant les primeres hores després de la victòria, la futura cancellera, l’economista Diana Mondino, ja ha començat a comunicar-se amb líders internacionals arreu del planeta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Milei ha manifestat en nombroses ocasions admiració per líders com Trump, Jair Bolsonaro o Santiago Abascal, i durant la seva campanya ha parlat de trencar relacions diplomàtiques amb la Xina o el Brasil al considerar-los “comunistes”. Fa unes setmanes, en una entrevista de televisió, va deixar-ho clar: “Els meus aliats són els Estats Units i Israel”, països que, per cert, ha declarat que vol visitar abans d’assumir el càrrec el 10 de desembre. “Israel és tan aliat meu que traslladaré la seu de l’ambaixada de Tel-Aviv a Jerusalem”, una mesura que ja va dur a terme Donald Trump quan era president i que resulta molt polèmica perquè, segons el dret internacional, Jerusalem s'ha de mantenir com a ciutat neutral. En diferents actes populars de La Llibertat Avança s’han vist onejar banderes de l’Estat d'Israel, i Milei manté una estreta relació amb el rabí Tzvi Grunblatt, referent de la comunitat jueva local.

Un dels primers convidats a confirmar l’assistència a la cerimònia d’acceptació de la presidència de Milei va ser l’expresident del Brasil Jair Bolsonaro en una videotrucada a tres bandes amb el seu fill, Eduardo. El diputat brasiler va viatjar a Buenos Aires a la primera volta de l’octubre, i va passar una llarga estona conversant amb el candidat a la seu electoral, així com al carrer amb la multitud, on no deixaven de demanar-li selfies. Per la seva banda, l’actual president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha confirmat que no viatjarà al país veí per la cerimònia, segons el seu equip, per la molèstia que li causen els insults personals que Milei li ha dedicat en el passat, com “comunista furiós” o “lladre”. Lula no havia amagat el seu desig que el peronista Sergio Massa fos president.

Un dels punts clau en la política exterior de Milei tindrà a veure amb els blocs econòmics als quals l’Argentina pertany: el Mercosur, aliança amb el Brasil, l’Uruguai i el Paraguai, pot córrer cert risc, ja que Milei s’ha pronunciat diverses vegades en contra de l'existència del bloc, al·legant que limita la lliure competència entre empreses que vulguin invertir als països de la unió. La futura cancellera, Diana Mondino, s’ha mostrat sempre una mica més moderada, i demana una reconfiguració de l’espai perquè sigui més flexible, en la línia del president de l’Uruguai, Luis Lacalle Pou. Pel que fa a l’ingrés als BRICS, el bloc econòmic compost pel Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica, Mondino va declarar ahir a l’agència Sputnik que l’Argentina finalment no hi entrarà, malgrat que el passat mes d’agost es va aprovar fer-ho. "No sé per què tant interès en els BRICS, si no tenen estatut ni res”, va dir la futura cancellera.

"Ara digues-ho sense plorar"

A la resta de Llatinoamèrica, les reaccions a la victòria de Milei han estat dispars: l’han lamentada el president de Colòmbia, Gustavo Petro; el de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, i el de Veneçuela, Nicolás Maduro, que va titllar Milei de “neonazi”. Per altra banda, el recentment elegit president de l’Equador Daniel Noboa el va felicitar, així com la presidenta del Perú, Dina Boluarte, i el salvadoreny Nayib Bukele, que va repiular el tuit de Petro amb el comentari: “Ara digues-ho sense plorar”. Altres mandataris de la regió van expressar-se d’una manera més neutral, amb piulades de respecte per la voluntat expressada a les urnes, com Luis Arce (Bolívia), Xiomara Castro (Hondures) o Gabriel Boric (Xile).

A la resta del món, les felicitacions han anat arribant: Donald Trump va piular “Make Argentina great again” després de la victòria i va dir que se sentia “orgullós” del llibertari. El primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, ha felicitat el nou president, però ha afegit que el litigi per la sobirania de les Illes Malvines a l’Atlàntic sud és una “qüestió resolta”. En l'últim debat electoral abans de la segona volta, Javier Milei va manifestar que Margaret Thatcher –que va iniciar la guerra per l’arxipèlag el 1982– li semblava “una gran líder”, tot i que fins ara el llibertari sempre ha defensat la sobirania argentina sobre les illes. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha guardat silenci, mentre que el líder de Vox, Santiago Abascal, o el PP d’Ayuso han celebrat a la xarxa social X el triomf de Milei amb un “¡Viva la libertad, carajo!

stats