13/11/2022

Fre a l'extremisme de MAGA

2 min
Mark Kelly ha estat reelegit per Arizona.

Nova YorkLes eleccions de mig mandat són gairebé sempre bones per al partit que no controla la Casa Blanca. Aquest any, amb una inflació rècord en 40 anys i la popularitat del president Joe Biden sota mínims, els republicans ho tenien tot de cara per recuperar les majories de les dues cambres legislatives del país. Tanmateix, tot sembla indicar que només obtindran una minsa majoria a la Cambra de Representants –i això si no hi ha cap més sorpresa en un recompte que encara no ha acabat–. Mentrestant, els demòcrates estan a punt d’assegurar-se la majoria al Senat després de confirmar la victòria de Mark Kelly a Arizona. Quines són les causes d’aquest daltabaix electoral contra pronòstic?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per una banda, els demòcrates van aconseguir mobilitzar els votants, sobretot dones, descontents per la decisió del Suprem d’anul·lar el dret a l’avortament al país. Per l’altra, una majoria dels estatunidencs ha rebutjat l’extremisme dretà, el conspiracionisme i el negacionisme electoral d’alguns candidats republicans, sobretot en les curses electorals més importants al Senat i dels governs d’estat en disputa.

Els candidats més trumpistes, el anomenats candidats MAGA (pel moviment de l’expresident Donald Trump Make America Great Again), d’estats com Arizona, Pennsilvània, Geòrgia, Michigan i Nou Hampshire, han perdut o ho podrien fer en les pròximes setmanes, com és el cas de l’exestrella de futbol americà Her schel Walker. Tots ells, per obtenir el suport preuat de Trump i guanyar les primàries republicanes, van negar els resultats de les presidencials del 2020 i posaven en dubte la legitimitat de la presidència de Joe Biden. Davant d’això, els demòcrates, i el mateix Biden, no es van cansar de repetir que la democràcia estatunidenca estava en joc en les urnes de dimarts passat. I, vistos els resultats parcials, sembla que una part de l’electorat va reaccionar a aquest missatge molt més del que molts analistes i enquestes preveien.

Cop al lideratge de Trump

La desfeta d’aquests candidats ha suposat un cop important al lideratge de Trump al Partit Republicà. Alguns membres ja s’atreveixen a demanar girar full a Trump i deixar pas a figures ascendents com el governador de Florida, Ron DeSantis, que va guanyar la seva reelecció amb un marge contundent. D’altra banda, els mitjans conservadors de l’imperi de Rupert Murdoch han saltat a la jugular de l’expresident i l’han assenyalat com el gran perdedor dels comicis, el culpable de desaprofitar una gran oportunitat per recuperar poder tant a Washington com als principals estats frontissa.

La majoria dels legisladors republicans es mostren cautelosos. Trump també va rebre moltes crítiques internes durant l’escàndol d’Access Hollywood, que va estar a punt d’enfonsar la seva primera campanya, i després de l’atac dels seus seguidors al Capitoli del 6 de gener, però en totes dues ocasions va sortir-ne victoriós. Ha demostrat una vegada i una altra el gran suport que té entre les bases conservadores, que seran claus a l’hora de decidir el futur candidat republicà a la Casa Blanca.

Alguns dels seus assessors li han demanat ajornar l’anunci de la seva nova campanya presidencial, però Trump ja ha decidit tirar endavant tant sí com no. Ho veu essencial per aturar candidatures d’altres polítics republicans i frenar l’ascens de DeSantis, ara mateix el seu principal rival.

stats