Argentina

Milei comença a desmantellar els mitjans públics amb el tancament de Télam

Els edificis de l'agència de notícies estan barrats, els treballadors “dispensats” de les seves funcions i la web, suspesa temporalment

3 min
Treballadors de l'agència estatal de notícies Telam es manifesten contra el tancament del mitjà ordenat per Javier Milei.

Buenos AiresL'agència argentina de notícies Télam, fundada fa 78 anys, s'ha despertat aquest dilluns barrada per la policia. Els dos edificis de l'agència, al barri de San Telmo de Buenos Aires, estaven tancats i tot el personal ha estat notificat, via correu electrònic, que quedava “dispensat de prestar el seu dèbit laboral” per un termini de set dies. El president de l'Argentina, Javier Milei, feia efectiu així el tancament d'una de les empreses públiques que havia amenaçat reiteradament de tancar, tant durant la campanya com divendres passat, en el seu primer discurs com a president davant l’Assemblea Legislativa. El lloc web de Télam està suspès i no es pot accedir a cap contingut de l’agència de notícies, que proveïa d'informació periodística vora 3.000 abonats, entre els quals mitjans de comunicació nacionals i internacionals. Milei també té intenció de tancar la ràdio i la televisió públiques, al·legant que juntament amb Télam constitueixen els principals instruments de la “propaganda kirchnerista”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dilluns al migdia, treballadors de l’agència i centenars de persones s’han concentrat davant la seu de l’empresa, que continuava barrada per agents de policia, per manifestar el rebuig contra l’ofensiva del govern, que consideren un atac al dret a la informació. "Com a argentins, ens suposa un problema gravíssim per a la llibertat d’expressió, perquè Télam cobreix tot el país i arriba a llocs on cap altre mitjà arriba”, manifestava a l’ARA Fernando Dondero, periodista del diari Página 12: “I com a treballadors de premsa, ens solidaritzem amb els més de 700 companys que es queden sense feina”. Un parell d’hores abans, el portaveu presidencial, Manuel Adorni, informava en roda de premsa que aquesta setmana el govern donarà a conèixer els detalls del pla per tancar l’agència.

Télam, 78 anys de servei

Amb una plantilla de 755 periodistes, fotògrafs i altres càrrecs i amb corresponsalies a tot el país -també a l’Antàrtida-, Télam va néixer com a Telenoticiosa Americana l’any 1945 per iniciativa de Juan Domingo Perón, llavors secretari de Treball i Previsió. L’objectiu era fer front a l’hegemonia informativa de les agències United Press International i Associated Press, totes dues estatunidenques. L’agència es va constituir inicialment com a companyia mixta de capital privat i estatal i, a poc a poc, es va anar estenent per tot el país fins a arribar a cobrir-lo del tot. En temps de dictadures militars -durant el segle XX, l’Argentina en va viure sis-, Télam va ser intervinguda i diversos periodistes exiliats, però mai es va aconseguir desmantellar del tot: de fet, durant la dictadura de Videla, el govern militar la va transformar en un òrgan de propaganda. Ja en democràcia, diferents presidents han intentat intervenir-hi, liquidar-la o aprimar-la: el darrer, Mauricio Macri, que va ordenar el 2018 l’acomiadament de 357 treballadors de Télam perquè creia no només que estava “sobredimensionada”, sinó també “desprestigiada”, perquè els acomiadats havien “confós periodisme amb propaganda partidària”.

En aquesta línia, Javier Milei ha dit diverses vegades que els mitjans de comunicació públics constitueixen un “ministeri de propaganda encobert” i, durant la cursa electoral a la presidència, els va acusar d'orquestrar una campanya de la por contra el seu espai polític. No obstant això, ara els arguments són econòmics. “Això no té res a veure ni amb el pluralisme de la informació ni amb la llibertat de premsa”, ha defensat el portaveu presidencial: “Télam tenia una pèrdua estimada de 20.000 milions de pesos”. El govern també ha suspès l’anomenada “pauta oficial” als mitjans de comunicació, és a dir, la partida pressupostària destinada a anuncis d’interès públic, com ara la campanya de prevenció contra el dengue, una malaltia tropical que cada estiu és més greu a l’Argentina, o les campanyes estatals contra la violència masclista.

“Silenciar un mitjà de comunicació és una situació inèdita en democràcia”, ha manifestat una dirigent sindical en la concentració davant de Télam aquest dilluns: “No ho permetrem, aquí hi ha treballadors i treballadores que defensen la sobirania informativa i el lloc de treball, i que defensaran aquesta agència pública de notícies”. En un mes de març que arrenca més que agitat a l’Argentina, sindicats i ciutadans contraris a Milei fan crides a una altra vaga general, mentre que els partidaris del nou govern celebren a la xarxa social X l’estalvi que suposarà per a l’estat el tancament d’“antres kirchneristes” com l’agència de notícies Télam.

stats