Amnistia Internacional retrata l'"infern distòpic" que viuen els uigurs en mans de la Xina

L'organització documenta les "tortures sistemàtiques" i altres "crims contra la humanitat" que pateix la minoria musulmana

2 min
Dones uigurs amb els seus fills a Kashgar, a la regió xinesa de Xinjiang, on la majoria de la població pertany a aquesta minoria ètnica musulmana.

Barcelona“Ens llevem a les cinc del matí i hem de fer el llit, ha de quedar perfecte. Llavors hi ha la cerimònia d'hissar la bandera i la jura. Després vas a la cantina a esmorzar i cap a classe. Després a dinar i un altre cop a classe. Després a sopar. I una altra classe. Llavors al llit. Cada nit dues persones han d'estar de guàrdia durant dues hores [vigilant la resta de companys]. No hi ha un minut per a tu. És esgotador". Ho explica una dona uigur internada en un dels camps de "reeducació", com defineix el govern xinès aquests centres d'internament per a la minoria musulmana dels uigurs. De fet, en tots els trajectes que la dona descriu cap a classe o cap a la cantina van escortats per guàrdies armats, que els apliquen càstigs físics si desobeeixen o si parlen en el seu idioma en lloc de fer-ho en xinès mandarí. Aquesta dona que ho relata va ser detinguda i traslladada al camp d'internament perquè van trobar que s'havia descarregat l'aplicació de WhatsApp al mòbil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És un dels 50 testimonis que ha entrevistat Amnistia Internacional per al seu informe Like we were enemies in a war’: China’s mass internment, torture and persecution of muslims in Xinjiang, en què descriu en 160 pàgines la política xinesa cap als uigurs, el kazajs i altres minories musulmanes concentrades a l'estat de Xinjiang, a l'oest del país. Centenars de milers d'uigurs –algunes investigacions diuen que són un milió– són enviats a aquests camps d'internament, on aquestes classes serveixen per ”adoctrinar-los perquè abandonin l'islam, deixin d'utilitzar la seva llengua i les seves pràctiques culturals i estudiïn el xinès mandarí i la propaganda del Partit Comunista Xinès", diu l'informe. Milions de musulmans més, fora dels camps, són sotmesos a una "vigilància massiva sistematitzada" per controlar el seu comportament.

"Les autoritats xineses han creat un paisatge infernal distòpic a una escala impressionant a la regió autònoma uigur de Xinjiang", diu Agnes Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional. L'informe parla de "tortura sistemàtica i altres maltractaments en els camps, on cada aspecte de la vida diària està reglamentat en un esforç per imposar una nació homogènia xinesa, secular i basada en els ideals del Partit Comunista".

Amnistia qualifica el tracte als uigurs per part de la Xina com a "crims contra la humanitat" i confirma així el que ja apunten des de fa temps informes d'altres organitzacions humanitàries i diverses investigacions periodístiques. Unes investigacions que documenten també la separació forçosa de mig milió de nens uigurs de les seves famílies per ser enviats a internats xinesos.

Segons el nou informe d'Amnistia Internacional, els uigurs adults són detinguts i enviats als camps d'internament, on són torturats i adoctrinats, sense cap procediment judicial i, de fet, en la majoria de casos "per comportaments que són totalment legals, com posseir una imatge religiosa o comunicar-se amb algú de l'exterior del país", diu Amnistia. Entre els mecanismes de tortura utilitzats en els camps, que van patir tots i cadascun dels entrevistats per Amnistia, es compten "pallisses, descàrregues elèctriques, confinament solitari, privació de menjar, d'aigua o de dormir, exposició al fred extrem i ús abusiu de mètodes restrictius, incloses eines de tortura com les cadires tigre", que són unes cadires d'acer amb ferros i manilles fixades que col·loquen el cos en posicions doloroses.

stats