Internacional 21/11/2014

Els antieuropeus britànics es fan amb el segon seient al Parlament de Westminster

La pèrdua de l'escó preocupa els conservadors de David Cameron quan només falten sis mesos per les eleccions generals

Reuters
2 min
El segon membre de l'UKIP al Parlament de Westminster, Mark Reckler (dreta) es fotografia amb el primer, Douglas Carswell (esquerra). ANDREW WINNING / REUTERS

LondresEls conservadors del primer ministre britànic David Cameron han perdut el segon escó al Parlament, que ha anat a parar als antieuropeus de l'UKIP. La pèrdua de suport preocupa els conservadors, quan falten sis mesos per les eleccions nacionals.

Amb una manca de confiança cap als partits tradicionals i una creixent preocupació per les xifres d'immigració, els votants van donar suport dijous a l'UKIP, que lidera Nigel Farage, en les eleccions parcials celebrades a la circumscripció de Rochester & Strood, al sud est d'Anglaterra.

El candidat de l'UKIP, Mark Reckless, ja havia ocupat seient al Parlament de Westminster des de 2010 amb el Partit Conservador de David Cameron. Però aquest setembre va anunciar que s'unia a l'UKIP, abandonava el seu seient i buscaria la reelecció en les parcials d'aquest dijous.

Cameron intenta treure-li importància

L'UKIP, que defensa la sortida immediata del Regne Unit de la Unió Europea i una reducció important de la immigració, ha guanyat l'escó malgrat els esforços de Cameron per mantenir-lo. En saber la victòria, Reckless s'ha dirigit als seus votants: "Si creieu que el món és més gran que Europa, si creieu en un Regne Unit independent, aleshores veniu amb nosaltres i us retornarem el vostre país".

David Cameron ha intentat minimitzar els resultats, que han deixat la candidata conservadora a 13.947 vots (un 34,8%), respecte als 16.867 vots de l'UKIP (un 42,1%). "El resultat ha estat més proper del que les enquestes preveien. Estic absolutament determinat a tornar a guanyar el seient a les properes eleccions generals", ha dit Cameron.

Els conservadors de Cameron i l'oposició laborista d'esquerres s'han anat fent torns per governar el Regne Unit des de 1945, amb el partit Liberal Demòcrata donant suport al govern conservador des de 2010. Però el perill que l'UKIP s'emporti part dels vots conservadors i que el partit nacionalista escocès faci el mateix amb els dels laboristes augura aliances molt més complicades després de les eleccions el maig del 2015.

stats