Àsia

Any Nou, economia vella: la Xina no aixeca el cap

Per primer cop des de la pandèmia el país celebra l'inici de l'Any Nou Xinès sense restriccions, però l'atur no para d'augmentar

3 min
Uns operaris posen llums al llac de Qianhai, de Pequín, per celebrar l'Any nou xinès

PequínEstacions de tren a vessar, compres d'última hora, mercats ambulants d'Any Nou i figures de dracs adornant carrers i botigues. Són mostres de com la Xina viu la seva primera festa de l'Any Nou Lunar amb normalitat després de la pandèmia. En el cas de Pequín, juntament amb altres grans ciutats, la reducció evident de l'activitat causada per l'èxode d'una part de la població, que viatja a altres províncies per visitar la família, deixa un paisatge urbà buit, que no es veia des de feia quatre anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fins i tot ha tornat la revenda de bitllets d'avió i els reportatges a la televisió amb tocs heroics de com els xinesos aconsegueixen arribar a temps per sopar amb els avis, malgrat l'onada de fred que ha comportat el bloqueig de trens i carreteres al país.

Les autoritats preveuen que aquests dies de festa es faran 9.000 milions de desplaçaments, un 40% més que l'any passat, quan el país va aixecar la política de covid zero i va permetre els moviments sense restriccions. En aquell moment, l'arribada de l'Any del Conill es va celebrar sota l'onada de contagis més gran que havia viscut el país i que no va poder controlar. Aquesta vegada, 480 milions de viatges es faran amb tren. La Xina té la xarxa d'alta velocitat més gran del món.

Les festes oficials duren vuit dies, fins al dissabte, 17 de febrer, però les celebracions s'allarguen quinze dies més i s'acaben amb l'anomenada Festa dels Fanalets, que es fa el primer dia de lluna plena de l’any lunar. Tradicionalment, a la Xina aquest període de viatges i retrobaments s'amplia quaranta dies, perquè la gent opta per agafar-se vacances abans o després del dia de Cap d'Any. Aquest període es coneix com a chun yun i aquest any va començar el 26 de gener i s'acaba el 5 de març.

Els viatges transfronterers també està previst que augmentin i s'espera una mitjana d'1,8 milions d'entrades i de sortides al dia durant el període oficial de vacances. El triple que fa un any. Les Maldives, Tailàndia i Singapur són les principals destinacions dels viatgers xinesos.

Milers de passatgers esperen el tren a l'estació Hongqiao, de Xangai.

Les bones dades del turisme contrasten amb una altra realitat: l’augment de l’atur. La previsió és que part dels emigrants que viuen a les ciutats de primer nivell no tornin davant la manca de perspectives laborals. Una passejada pels carrers de Pequín i els centres comercials mostra les evidències de la caiguda del consum, amb botigues tancades i locals buits.

Al gener, l'índex de preus de consum (IPC) ha experimentat la caiguda més gran des del setembre del 2009 i ha demostrat que la demanda no s'activa. La confiança dels consumidors no es desperta i es mostren cautelosos davant la sensació de crisi causada per la llarga aturada del sector immobiliari i l'augment de l'atur. El govern està preocupat pels signes de deflació, que es poden dilatar en el temps, malgrat les polítiques d'estímul per reactivar l'economia.

La falta de confiança té efectes i el setembre passat la Xina va registrar una sortida de capitals de 53.900 milions de dòlars, la més gran des del 2016. L'enfrontament amb els Estats Units i el fet d'haver donat suport al president rus, Vladímir Putin, arran de la invasió d'Ucraïna passen factura a l'economia xinesa. Tot i que les exportacions es mantenen fortes i hi ha un superàvit comercial amb els Estats Units i la Unió Europea, el gegant asiàtic ha perdut accés a la tecnologia i als mercats occidentals i les inversions s'han reduït.

Les festes de l'Any Nou Lunar també es coneixen com a Festa de la Primavera. El calendari tradicional xinès es regeix pels cicles de la Lluna i, per tant, els mesos són de cinc setmanes. Es considera que és la festa de la primavera perquè, malgrat el fred del febrer, és el moment en què ja es pot començar a sembrar.

El drac és un dels signes més favorables del zodíac perquè està relacionat amb l'èxit, la fortuna i la intel·ligència. Aquest és l'Any del Drac de fusta, perquè cadascun dels dotze animals va associat a un element (metall, fusta, aigua, foc o terra). Els dracs de fusta aporten energia, innovació i ganes de canviar el món. Per això s'espera que moltes parelles es decideixin a tenir fills aquest any per aprofitar els bons auspicis que acompanyaran el nadó. Un repunt de la natalitat seria una bona notícia davant la galopant caiguda de naixements i de l'envelliment de la població.

A la tradició xinesa la figura del drac, que també s'associa al poder i a l'emperador, és molt diferent de la imatge que en tenim a Occident: ni volen, ni escupen foc per la boca ni són perillosos. El drac xinès és una figura amistosa, sàvia i protectora de la llar. Un símbol de bona sort, del poder i de l’èxit.

stats