Internacional 16/10/2021

Apujar el salari mínim un 25%, entre els punts del preacord de govern a Alemanya

Socialdemòcrates, verds i liberals pacten les bases per negociar formalment la creació d'un tripartit

ARA
2 min
Annalena Barboeck (Verds), Olaf Scholz (Socialdemòcrates) i Christian Lindner (Liberals) anuncien un preacord per formar una coalició de govern a Alemanya

BarcelonaEl líder dels socialdemòcrates alemanys, Olaf Scholz, està pendent aquest cap de setmana dels congressos que celebren els Verds i el Partit Liberal (FDP), que han de donar llum verda a les negociacions formals per constituir el pròxim govern, el primer tripartit de la història del país europeu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El preacord que les tres formacions van signar divendres, que servirà de base en les pròximes negociacions, inclou entre més punts un augment del 25% del salari mínim interprofessional (de 9,60 a 12 euros l'hora), una mesura que constava als programes tant dels socialdemòcrates com dels ecologistes.

Els liberals, que durant la campanya s'hi havien mostrat en contra, ho han acceptat a canvi d'altres compromisos com no apujar impostos, una de les línies vermelles de l'FDP. El document detalla que no hi haurà una nova imposició al patrimoni i que tampoc s'augmentaran els impostos de la renda, el de societats ni l'IVA.

Els liberals també han fet pressió per mantenir el fre al deute, exigint pressupostos equilibrats quan torni la normalitat econòmica, que es preveu que sigui el 2023. Tot i això, socialdemòcrates i verds han assegurat que hi haurà marge per impulsar les inversions, sobretot dirigides a la descarbonització i la digitalització.

El document no detalla quines inversions es preveuen fer ni tampoc com es finançaran en concret. "Naturalment, hi ha coses sobre les quals encara hem de parlar", va dir la copresidenta dels Verds, Annalena Baerbock.

El líder dels liberals, Christian Lindner, que s'havia mostrat escèptic respecte a la denominada coalició semàfor (en referència als colors dels tres partits), es va declarar "impressionat" per la manera com s'havien desenvolupat les converses prèvies. Segons va destacar, això marca "un nou estil" i un "abans i després" en la manera de fer política a Alemanya. El país, que va celebrar les eleccions federals el 26 de setembre, es prepara per obrir l'etapa post-Merkel, després de setze anys amb la líder conservadora al capdavant de l'executiu.

Transformació ecològica

El preacord fa èmfasi en la transformació ecològica de l'economia alemanya i inclou, per exemple, el projecte d'abandonar el carbó el 2030, vuit anys abans del que s'havia planificat. "Hem establert les bases per a una coalició del progrés i per aconseguir una transformació ecològica de l'economia social de mercat", va assegurar Barboeck.

El pacte ara haurà de ser sotmès a un debat més ampli dins els potencials socis minoritaris. Si obté la llum verda, s'espera que dilluns ja es defineixi una agenda per a les pròximes setmanes. "És un molt bon acord, necessari per tirar endavant la modernització que tant necessita Alemanya", va dir Scholz. Si no hi ha canvis de guió, serà el futur canceller de la principal potència econòmica d'Europa.

stats