Fa només un segle, el 15% de la superfície de la Terra es feia servir per a cultius i ramaderia. Actualment, el 77% de la terra (sense comptar l'Antàrtida) i el 87% dels oceans ja han estat modificats per l'impacte directe de l'ésser humà. O dit d'una altra manera, només un 23% de la superfície terrestre i un 13% dels oceans romanen intactes, segons un estudi publicat el 2018 a la revista Nature. L'estudi científic ubicava sobre el mapa aquests espais, i partint d'això, amb motiu aquest divendres del Dia Mundial de la Terra, hem fet un recull d'imatges que en mostren alguns.

Només 20 països concentren el 94% d'aquests espais encara silvestres, i la gran majoria (un 70%) estan en només cinc estats: Rússia, on les inclemències de la tundra siberiana manté una regió molt extensa encara salvatge (tot i que pateix, això sí, cada cop més els impactes de l'escalfament global); el Canadà, on el bosc boreal es manté encara força preservat; Austràlia, sobretot per la gran extensió del seu desert inhabitat; els Estats Units, principalment en la zona àrtica d'Alaska, i el Brasil, que malgrat la intensa pressió explotadora sobre l'Amazònia encara conserva intactes alguns racons d'aquesta immensa selva.

L'estudi de Nature alertava que aquests entorns encara salvatges poden actuar "com a importants amortidors contra els efectes del canvi climàtic i altres impactes humans" i que, per tant, preservar-los és imperatiu. Justament aquest any 2022, a l'octubre, la Xina acollirà una cimera de l'ONU sobre biodiversitat de la que hauria de sortir un tractat internacional que comprometi els governs del món a declarar almenys el 30% de la terra i el 30% dels oceans com a àrees protegides.

Aquí us deixem les extraordinàries imatges d'algunes d'aquestes zones a protegir. Entorns silvestres que es mantenen encara intactes, no sabem quant de temps. És la nostra manera de celebrar el Dia de la Terra, instaurat en el 22 d'abril l'any 1970. Aquell any hi va haver un seguit de manifestacions en diversos països que van donar lloc a un potent moviment ecologista global que va portar els Estats Units i altres governs a liderar una iniciativa per fixar el 22 d'abril com el Dia Mundial de la Terra. Aquest divendres també estan previstes protestes climàtiques arreu del món, a l'escalf del nou moviment impulsat per les noves generacions en defensa del planeta.

Delta de l'Okavango, Botswana
Llacuna glacial al Tibet
Desert al Parc Nacional de Nambung, Austràlia
Planúria de la Sibèria Occidental
Vall d'Antigun, Alaska
Amazònia
Boscos boreals, Canadà
Kiribati, al Pacífic
stats