Internacional 17/10/2020

Jacinda Ardern arrasa a les urnes a Nova Zelanda i obté un segon mandat

La primera ministra, icona mundial de la política progressista, obté una folgada majoria absoluta

Quim Aranda
3 min
La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, s'adreça als militants del seu partit aquest divendres.

LondresVictòria aclaparadora de Jacinda Arden a les urnes. Més folgada encara que la que predeien les millors enquestes. La primera ministra de Nova Zelanda i líder del Partit Laborista governarà un segon mandat de tres anys després d'haver aconseguit la primera majoria absoluta des del 1996 –amb el 98,5% dels vots escrutats, ha fregat el 50% i tindrà 64 escons sobre 120– en les eleccions celebrades aquest dissabte al país austral. Són els millors resultats del laborisme en poc més de mig segle.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el seu discurs d'agraïment davant d'uns partidaris entusiasmats, Arden ha assegurat que "els resultats d'aquesta nit donen al laborisme un fort i clar mandat" per aprofundir en polítiques progressistes caracteritzades per la lluita contra la pobresa infantil, la resposta a la manca d'habitatge social i el combat contra el canvi climàtic. "No puc imaginar-me un poble amb el qual em sentiria més privilegiada per treballar en el seu nom, i al seu costat per ser la seva primera ministra", ha dit. També ha assegurat que "les eleccions no han de ser divisives" i que governaran "per a tots els neozelandesos".

Malgrat haver aconseguit la majoria absoluta, poc després que es conegués l'abast incontestable de la seva victòria, en declaracions a la cadena pública de televisió NZTV, Arden ha confirmat que convidarà al Partit Verd, que ha obtingut deu diputats i gairebé el 8% dels vots, a unir-se al seu govern. Amb tot, no oferirà a la formació la vicepresidència de l'executiu.

En el seu primer mandat, Arden ha governat en coalició amb els populistes del Nova Zelanda Primer i amb el suport extern dels Verds. El líder de Nova Zelanda Primer, Winston Peters, de 75 anys, un històric del paisatge polític del país, que des del 1993 actuava de frontissa amb el Partit Nacional o el Laborista, ha sigut fins ara el vice primer ministre d'Arden. La jornada electoral d'aquest dissabte suposa, a la pràctica, la seva jubilació.

L'oposició conservadora del Partit Nacional ha obtingut el 26,9% dels sufragis i només 35 diputats. La líder de la formació, Judith Collins, ha admès la derrota sense pal·liatius i ha qualificat la victòria de la seva rival de "resultat excepcional".

La majoria d'analistes polítics de Nova Zelanda han coincidit que els votants han premiat la primera ministra per la seva gestió de la pandèmia del covid-19. Nova Zelanda ha sigut un dels països amb menys incidència del món, amb 25 morts i només 1.883 casos. L'administració va dur a terme mesures més dràstiques i més ràpidament, i també molt dures, que han llastrat l'economia del país. Refer Nova Zelanda de la pandèmia és un dels gran reptes a què ha de fer front Arden.

Malgrat ser la líder d'un país de només cinc milions d'habitants, Ardern és molt popular a escala mundial, ja que el seu estil l'ha convertit en un símbol oposat al dels populismes de dretes d'altres dirigents, com els presidents dels EUA, Donald Trump, o del Brasil, Jair Bolsonaro. Concretament, va saltar a la fama global per la seva empàtica resposta a la matança de 51 musulmans en dos mesquites de la ciutat de Christchurch el març de l'any passat, a càrrec d'un supremacista blanc australià. A partir d'aquell atemptat, el seu govern va prohibir la venda d'armes automàtiques.

Les xarxes socials s'han fet ressò immediatament del triomf d'Arden. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també l'ha felicitada. "Avui Nova Zelanda ha decidit continuar avançant, amb optimisme i força, cap a un futur per a tothom. Per la igualtat, la transició ecològica i les oportunitats. Enhorabona, Jacinda, per aquesta reelecció. Des de la cooperació i la unitat, continuem treballant junts", ha dit.

Boris Johnson, primer ministre britànic, o l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, també s'han sumat al cor internacional de felicitacions. Però potser la més personal és la del Dalai Lama. "Admiro el coratge, la saviesa i el lideratge que heu demostrat en aquests temps difícils. Aplaudeixo especialment la manera com heu respost amb calma, compassió i respecte cap als altres davant de la tragèdia. Durant les meves diverses visites al vostre bell país al llarg dels anys, he estat profundament commogut per l’obertura i la calidesa de persones de tots els àmbits de la vida. M’ha animat l’entusiasme i l’interès que han demostrat en els meus esforços per promoure el sentiment d’unitat de la humanitat i la necessitat d’harmonia interreligiosa", ha piulat. Les eleccions d'avui han confirmat Arden com una de les polítiques més populars del planeta, un actiu i un model en què emmirallar-se per a tots aquells líders que vulguin combatre el populisme, la desigualtat i el canvi climàtic.

D'altra banda, el resultat dels dos referèndums que també s'han celebrat en paral·lel a les eleccions legislatives, un sobre l'eutanàsia i l'altre sobre la despenalització del consum recreatiu del cànnabis, no es coneixeran fins al 6 de novembre. Les primeres dades, però, es tindran d'aquí dues setmanes, el 30 d'octubre. Però només seran dades provisionals.

stats