FRANÇA
Internacional 21/09/2019

Els ‘armilles grogues’ alteren la marxa pel clima a París

163 detinguts en una jornada amb tres protestes: la manifestació per l’emergència climàtica, la mobilització dels armilles grogues i una altra contra la reforma del sistema de pensions

Ara
2 min
Un manifestant llançant un objecte incendiari ahir a París.

BarcelonaLa confusió regnava aquest dissabte als carrers del centre de París. La policia va detenir 163 persones en una jornada en què van coincidir diverses protestes: la manifestació per l’emergència climàtica, la mobilització dels armilles grogues i una altra contra la reforma del sistema de pensions. La manifestació dels armilles, la jornada número 45 que convoca el moviment, no havia estat autoritzada, i els manifestants van ser dispersats amb gasos lacrimògens en diversos punts de la ciutat: el col·lectiu va xifrar el nombre d’assistents en més de 91.000 persones. El desplegament policial va superar els 7.500 policies i es van establir controls per evitar infiltracions de grups violents. Tot i això, segons la Prefectura de París unes mil persones considerades perilloses van aconseguir arribar a la manifestació pel clima, que havia agrupat unes 15.000 persones, segons la web independent Occurrence, i 50.000 segons l’organització.

D’altra banda, el sindicat Força Obrera va xifrar en 15.000 persones els participants a la mobilització que havia convocat contra la reforma de la jubilació projectada pel govern d’Emmanuel Macron i que també es va sumar a la protesta climàtica.

Greenpeace denuncia l’actuació policial

La marxa pel clima, organitzada l’endemà de la jornada de mobilitzacions globals per nombroses ONG franceses, va començar en un ambient familiar al parc de Luxemburg, al migdia. Grups d’ armilles grogues es van incorporar al seguici, igual que grups dels anomenats blocs negres, que van protagonitzar incidents amb la policia. Aparadors trencats i barricades, d’una banda, i gasos lacrimògens, de l’altra, que van indignar els ecologistes. Finalment, Greenpeace va desconvocar la marxa una hora i mitja després d’haver començat. “No us arrisqueu i marxeu de la manifestació pel clima. No hi ha condicions per una mobilització no violenta”, va alertar l’ONG en un tuit, alhora que denunciava també que la policia havia llançat “gasos lacrimògens contra manifestants no-violents i famílies”. També hi va haver manifestacions pel clima importants a Lyon, Rouen, Estrasburg i Nancy, entre altres ciutats franceses.

stats