Internacional 17/10/2016

Arrenca l'ofensiva final per recuperar Mossul, sota control de l'EI

Les milícies kurdes a l'Iraq encerclaran primer la ciutat per fer-ne fora els combatents jihadistes que s'hi han fet forts des de fa dos anys

Michael R. Gordon / Tim Arango
3 min
Soldats peixmergues diumenge a la nit preparant l'ofensiva contra Mossul.

Badana Pichwk (Iraq)Les milícies kurdes de l'Iraq han començat aquest dilluns l'esperada ofensiva sobre Mossul, la segona ciutat més gran del país, en mans de l'Estat Islàmic (EI) des de fa dos anys.

Uns 4.000 combatents peixmergues estan involucrats en l'ofensiva per recuperar una desena de poblacions a tocar de Mossul, com a pas previ a la recuperació del control sobre la ciutat.

La batalla pel Mossul, la partida pel botí que tothom volLa batalla se sap que pot durar setmanes o mesos, i es calcula que implicarà uns 30.000 soldats, entre iraquians i kurds, que tindran el suport dels avions de guerra nord-americans que donen suport a les forces militars locals.

L'operació ha començat hores després que el primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, ho anunciés en un breu discurs transmès per la televisió estatal: "La bandera iraquiana s'aixecarà enmig de Mossul, a cada poble i cada racó de la zona, molt aviat", ha dit Abadi, vestit amb un uniforme militar i envoltat de comandaments.

Primer objectiu: envoltar la ciutat

En una primera fase, les tropes que han estat arribant a les bases al voltant de Mossul en les últimes setmanes envoltaran la ciutat per tallar les vies de fugida dels combatents jihadistes, especialment cap a l'oest, en direcció a Síria.

Posteriorment, les forces especials de l'exèrcit iraquià, que van liderar l'alliberament d'altres ciutats iraquianes, com Ramadi i Fallujah, que també eren en mans de l'Estat Islàmic, s'uniran a les unitats de l'exèrcit regular per assaltar el centre de la ciutat.

Vehicles blindats, preparats per l'ofensiva sobre Mossul.

Diumenge a la nit ja es van veure vehicles blindats sortint en direcció oest des d'Erbil, la capital de la regió autònoma kurda a l'Iraq, juntament amb ambulàncies.

L'ofensiva s'ha planificat els últims dies enmig de molta preocupació per la població civil a Mossul, que s'estima que és de més d'un milió. Segons l'ONU, unes 200.000 persones podrien fugir i les organitzacions humanitàries han començat a aixecar campaments d'emergència per als futurs desplaçats.

Amb l'esperança d'evitar un èxode massiu de la població civil, que podria col·locar-la enmig del foc creuat, el govern iraquià, a través d'emissions de ràdio a Mossul i milers de fulls que ha llançat sobre la ciutat, ha instat els civils a romandre a casa seva.

Els fulls inclouen una llarga llista d'instruccions: poseu cinta adhesiva sobre les finestres en forma d'X per evitar que es trenquin, tanqueu el gas, amagueu joies i diners, opteu pels pisos baixos. I per als joves de Mossul, una instrucció especial: aixequeu-vos contra l'Estat Islàmic quan comenci la batalla final.

Control jihadista des del 2014

Mossul, una ciutat de majoria sunnita que antigament tenia una població diversa amb xiïtes i cristians, va caure en mans dels jihadistes de l'Estat Islàmic el juny del 2014, quan els soldats de l'exèrcit iraquià es van rendir i van fugir.

Inicialment, molts residents sunnites de Mossul, crispats pel que percebien com a tractament de segona classe des del govern xiïta a Bagdad, van donar la benvinguda als militants que també eren sunnites.

Però després de més de dos anys sota el règim brutal de la banda terrorista, amb decapitacions públiques i regles estrictes que van de prohibir fumar fins a obligar les dones a cobrir-se en públic, molts residents recelen dels jihadistes.

Va ser justament a Mossul, des de la mesquita de la ciutat, que Abu Bakr al-Baghdadi, líder de l'Estat Islàmic, va declarar el naixement del califat que es va estendre per l'Iraq i Síria.

stats