Accident
Internacional Àsia 17/01/2023

La copilot de l'avió estavellat al Nepal era viuda d'un pilot mort en un altre accident

Les autoritats nepaleses ja han recuperat les restes de 71 persones i només queda un passatger desaparegut

ARA
2 min
Equip de rescat treballant després de l'accident aeri a Pokhara, Nepal.

BarcelonaLa copilot del vol de Yeti Airlines estavellat diumenge al Nepal era la viuda d'un pilot de la mateixa companyia que va morir en un accident d'avió l'any 2006. Anju Khatiwada acumulava més de 6.400 hores de vol i tenia experiència en el trajecte programat per diumenge, que connectava Katmandú, la capital nepalesa, i la localitat turística de Pokhara, la segona ciutat més gran del país. A bord de l'avió sinistrat hi havia 72 persones entre tripulació i passatgers i no s'ha trobat cap supervivent. Aquest dimarts les autoritats del país han informat que han recuperat els cossos de 71 víctimes i que només queda una persona desapareguda del que és el pitjor accident al Nepal de les últimes tres dècades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Khatiwada es va incorporar a la companyia Yeti Airlines el 2010, quatre anys després de la mort del seu marit, Dipak Pokhrel. El pilot va perdre la vida minuts abans de l'aterratge d'un petit avió de passatgers que ell mateix dirigia, i va caure a Jumla, a l'oest del Nepal. El portaveu de Yeti Airlines, Sudarshan Bartaula, ha confirmat que els avions dels dos accidents pertanyien a la seva empresa i ha explicat que Khatiwada es va pagar la formació amb els "diners que va obtenir gràcies a l'assegurança de viduïtat".

Un treballador de Yeti Airlines que coneixia personalment Khatiwada ha explicat a Reuters que la copilot "sempre estava disposada a assumir qualsevol feina i ja havia volat a Pokhara abans". Diumenge anava acompanyada d'un pilot instructor, seguint el protocol de la companyia, segons aquesta font, que ha demanat mantenir-se en l'anonimat perquè no té autorització per parlar amb els mitjans. De moment el cos de Khatiwada no ha estat identificat. Les restes del capità del vol, Kamal KC –amb més de 21.900 hores de vol– sí que ha estat recuperat i identificat.

L'avió que copilotava Khatiwada va oscil·lar d'un costat a l'altre abans d'estavellar-se en un congost, a prop de l'aeroport de Pokhara. Amb l'impacte es va incendiar, segons van explicar testimonis i com mostra un vídeo de l'accident publicat a les xarxes socials. Les dades registrades a la cabina de comandament poden ajudar els investigadors a determinar la irregularitat que va provocar la tragèdia. Els últims instants del vol abans de caure van ser emesos en directe per un dels seus passatgers, un jove indi que viatjava amb tres amics per motius religiosos i que van decidir volar a última hora. Les imatges han estat verificades per l'agència Efe.

Un passatger grava l'accident aeri del Nepal

Des de l'any 2000 al Nepal han mort gairebé 350 persones en accidents d'avió o d'helicòpter. El país té vuit de les catorze muntanyes més altes del món, incloent-hi l'Everest, i els canvis meteorològics sobtats poden provocar condicions perilloses.

stats