Diàleg i alto el foc: la proposta de pau de la Xina per a Ucraïna

Converses de pau, renúncia a l'ús d'armes nuclears i aixecament de les sancions a Rússia són les receptes de la Xina per acabar el conflicte

3 min
El president xinès, Xi Jinping, en una imatge recent.

PequínCoincidint amb l'aniversari de la invasió russa a Ucraïna, el govern xinès ha presentat aquest divendres el seu anunciat pla de pau per posar fi al conflicte. Pequín assegura que vol evitar que la crisi entre Rússia i Ucraïna surti de control i reclama negociació. El document, de dotze punts, concreta les propostes que havia anat avançant en diferents fòrums la diplomàcia xinesa. És difícil que la iniciativa convenci Ucraïna, ja que en cap apartat preveu la retirada de Rússia de les zones ocupades a l'est del país ni condemna la invasió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El pla l'ha presentat el ministeri d'Afers Estrangers xinès, que en el seu comunicat destaca que “totes les parts han de donar suport a Rússia i Ucraïna perquè treballin en la mateixa direcció i reprenguin el diàleg directe com més aviat millor” per “assolir un alto el foc integral”. Durant les darreres setmanes, la Xina ha buscat impulsar el seu paper de mediador en el conflicte fent equilibris entre la negativa a condemnar la invasió i la defensa d'una solució dialogada entre les parts.

El document, titulat La posició de la Xina sobre la solució política de la crisi ucraïnesa, desgrana les propostes xineses. El primer punt exigeix garantir “la independència i la integritat territorial dels diversos països” d'acord amb els principis de la Carta de les Nacions Unides. Però malgrat això, i després d'un any de presència militar russa en territori ucraïnès, no hi ha cap condemna a Rússia.

Rebuig a les armes nuclears i a les sancions

La proposta xinesa exigeix un alto el foc i iniciar converses de pau. El document rebutja amb contundència l'ús de les armes nuclears o biològiques i també el bombardeig d’instal·lacions nuclears. Pequín exigeix, a totes dues parts, que evitin els atacs contra civils i respectin el “dret internacional humanitari”. Aquestes peticions són una seriosa advertència per a Vladímir Putin, que en els últims dies ha amenaçat amb utilitzar el seu arsenal nuclear.

En contraposició, la Xina demana aturar les sancions unilaterals contra Rússia, ja que assegura que no solucionaran el problema.

El pla de pau també demana ajut per pal·liar la crisi humanitària i impulsar la reconstrucció d'Ucraïna. També s'exigeix assolir un acord que garanteixi el transport de cereals per evitar una crisi alimentària mundial.

La proposta no canvia la posició del gegant asiàtic, que continua mantenint la seva equidistància: no condemna la invasió d'Ucraïna, que qualifica –amb la mateixa terminologia que Moscou– d'“operació especial”, i demana respectar les preocupacions de seguretat de Rússia, en al·lusió a l'amenaça que representen les forces de l'OTAN a les seves fronteres.

Tot i això, la presentació del pla de pau pot augmentar la pressió sobre Putin per buscar una sortida al conflicte.

Dijous la Xina es va tornar a abstenir en la votació de la resolució de l'Assemblea de les Nacions Unides per exigir la retirada de l'exèrcit rus d'Ucraïna. L'abstenció xinesa, juntament amb la de l'Índia i Sud-àfrica, deixava en evidència els poc suports expressos a Rússia: només set països van votar en contra de la resolució.

Els equilibris de la Xina

Pequín continua apostant pels equilibris i es presenta com una tercera opció entre el suport total a Rússia i el que es pot qualificar de camp “pro-OTAN”. Tot i que l'equilibri és difícil, la posició xinesa pot guanyar partidaris entre els països del Sud en desenvolupament preocupats per l'escalada bèl·lica iniciada per Moscou.

El problema per a la Xina és convèncer que està en una posició neutral, quan aquesta mateixa setmana el màxim representant de la seva diplomàcia, Wang Yi, ha visitat Moscou per refermar la fortalesa de l'aliança amb Putin. Xi Jinping encara no s'ha entrevistat amb Zelenski des que va començar la guerra, mentre que ha mantingut quatre reunions amb Putin. Aquest divendres, en una roda de premsa coincidint amb el primer aniversari de la invasió, el president ucraïnès ha afirmat que preveu reunir-se amb el seu homòleg xinès, però no ha concretat quan. "Tinc previst reunir-me amb Xi Jinping i crec que això serà beneficiós per als nostres països i per a la seguretat al món", ha dit. Els Estats Units han reaccionat a la proposta de pau de la Xina considerant que s'hauria d'haver quedat en les dues primeres línies, en les quals insta a respectar la sobirania dels països.

El pla de pau de Pequín s'encaixa en la narrativa xinesa de crear un nou escenari de relacions internacionals. Dimarts es publicava i publicitava la Iniciativa de Seguretat Global llançada per Xi l'abril del 2022. S'hi presenta la visió de “seguretat indivisible” que defensa que la seguretat d'un país no es pot construir a costa de la seguretat dels altres i que qualsevol país té dret a defensar els seus interessos legítims. És un concepte que comparteix amb Rússia i que es pot aplicar per defensar la invasió d'Ucraïna.

stats