Internacional 10/09/2019

"Tinc asma, no ho facis. M'asfixiaràs": les últimes paraules del periodista saudita Jamal Khashoggi abans de ser assassinat

Un diari turc filtra la presumpta transcripció de l'àudio en què dos funcionaris comenten com esquarterar el cos

Ara
2 min
Imatges de la càmera de seguretat de l'entrada de Khashoggi al consolat d'Istanbul, el passat 2 d'octubre

BarcelonaEl diari 'Daily Sabah', pròxim al govern turc, ha filtrat aquest dimarts la presumpta transcripció de l'àudio de l'assassinat del periodista i opositor saudita Jamal Khashoggi l'octubre passat al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul mentre intentava tramitar la documentació per casar-se.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'enregistrament, obtingut segons el rotatiu pels serveis d'intel·ligència turcs, comença amb una conversa entre dos alts funcionaris saudites involucrats en l'assassinat minuts abans que Khashoggi entrés a l'edifici diplomàtic. Maher Abdulaziz Mutreb pregunta si ja "ha arribat l'animal per ser sacrificat" i si haurien de ficar-lo en una bossa i el forense Mohammad Abdah Tubaigy li respon que Khashoggi és massa alt i pesant i recomana esquarterar-ne el cos per treure'l de l'edifici amb bosses.

"Sempre he treballat amb cadàvers. Sé tallar molt bé. Ara, mai he treballat amb un cos calent, però ja me'n sortiré fàcilment. Normalment em poso auriculars i escolto música quan esquartero cadàvers. I em prenc el cafè i fumo. Després d'esquarterar-lo n'embolicaré els talls en bosses de plàstic, les posaré en bosses i les trauré [de l'edifici]", afirma el forense, sempre segons la transcripció del diari turc que recull l'agència Efe.

Els funcionaris saudites són dos dels cinc implicats en l'assassinat que s'enfronten a la pena de mort per "ordenar i cometre el crim" en el judici que es fa a l'Aràbia Saudita. Hi ha 21 processats en el cas.

L'àudio continua amb l'entrada de Khashoggi al consolat, on Mutreb diu al periodista que hi ha una ordre de la Interpol sol·licitada per Riad perquè torni al seu país, una afirmació que el periodista desmenteix i alhora informa que la seva promesa l'espera al carrer fins que acabi els tràmits.

Els funcionaris saudites li demanen que deixi un missatge al seu fill dient que es troba bé, per si aquest intentés localitzar-lo, però Khashoggi s'hi nega. De l'àudio es desprèn que el periodista veu una tovallola i és quan pregunta si el drogaran. La resposta que obté és que el faran dormir.

Khashoggi demana que "no el deixin amb la boca tancada" abans de perdre el coneixement. "Tinc asma. No ho facis, m'asfixiaràs", suplica en el que seran les seves últimes paraules i mentre els dos homes l'escanyen amb la bossa de plàstic amb què li tapen el cap.

"Dorm?", Pregunta un. "Està aixecant el cap", constata un altre. "Continua prement i estreny bé", s'afegeix el primer interlocutor. Posteriorment se sent el so d'una serra mecànica que, durant mitja hora, el temps en què suposadament el forense triga a esquarterar el cos de Khashoggi.

La relatora de les Nacions Unides sobre execucions extrajudicials, Agnès Callamard, va assenyalar en un informe el juny passat que l'Aràbia Saudita era "responsable" de l'assassinat i va apuntar a "evidències creïbles" que vinculaven el príncep hereu saudita Mohammed bin Salman amb la mort de Khashoggi.

En els dies posteriors a la seva desaparició, Riad va negar qualsevol relació amb l'assassinat, encara que tres setmanes després –quan les proves s'acumulaven en contra seu– va confessar que Khashoggi havia mort per una baralla accidental.

Finalment el govern saudita va admetre que l'assassinat de Khashoggi va ser premeditat però va negar qualsevol vincle dels autors amb la família reial.

stats