Internacional 05/04/2019

Assange serà expulsat de l'ambaixada de l'Equador a Londres, segons Wikileaks

El portal diu que hi ha un acord entre l'Equador i el Regne Unit per detenir el seu fundador

Ara
2 min
Assange serà expulsat de l'ambaixada d'Equador a Londres, segons Wikileaks

BarcelonaEl fundador de Wikileaks, Julian Assange, serà expulsat en qüestió d'"hores o dies" de l'ambaixada de l'Equador a Londres, segons ha informat el mateix portal de Wikileaks als eu compte de Twitter, on assegura saber d'una alta font de l'estat equatorià que hi ha un acord amb el Regne Unit perquè es procedeixi al seu arrest.

Assange està refugiat a l'ambaixada de l'Equador a la capital britànica des del 2012 per evitar la seva extradició a Suècia, que llavors sol·licitava la seva entrega per presumptes delictes sexuals. Aquella investigació es va tancar, però la justícia britànica manté contra ell una ordre de cerca i captura per haver incomplert les restriccions de la seva llibertat sota fiança.

Assange ha viscut gairebé set anys a l'ambaixada equatoriana a Londres sense poder sortir-ne, des de que va sol·licitar asil a l'Equador el 2012, ja que el Regne Unit s'ha negat reiteradament a facilitar-li un salconduit que li permeti posar rumb al país llatinoamericà.

Però el canvi de govern en aquell país andí, amb l'arribada de Lenin Moreno al poder, li ha complicat les coses, ja que el nou mandatari era menys procliu a donar refugi a algú buscat als Estats Units per haver filtrat documents classificats. Aquest mateix dimarts, Moreno va acusar Assange d'haver "violat repetidament" els termes del seu asil a l’ambaixada de Londres al considerar-lo responsable de la filtració de fotografies seves privades amb la seva família de l'etapa en què vivien a Europa fa uns anys.

El president equatorià va dir que Assange no té dret a "piratejar comptes privats o telèfons" i no pot intervenir en la política d’altres països, especialment els que mantinguin relacions amistoses amb l’Equador.

"El senyor Assange ha violat l'acord que vam arribar amb ell i el seu assessor legal moltes vegades", va dir Moreno en una entrevista radiofònica. "No és que no pugui parlar i expressar-se lliurement, sinó que no pot mentir, i encara menys intervenir comptes privats o telèfons".

Més enllà de la causa per abusos sexuals a Suècia, que ja no l'amenaça, Assange té por d'una possible extradició als Estats Units després que el 2010 Wikileaks divulgués més de 90.000 documents classificats relacionats amb accions militars nord-americans a l'Afganistan i prop de 400.000 documents secrets sobre la guerra de l'Iraq. El mateix any també va fer públics uns 250.000 cables diplomàtics provinents del departament d'Estat dels Estats Units.

stats