Internacional 11/01/2013

Diversos atacs sectaris amb 126 morts sacsegen el Pakistan

El país pateix una onada de violència que va en augment i que ha deixat atacs en dues ciutats, a occident i al nord del país, que han deixat més de 140 ferits

Efe
3 min
Xiïtes protestes a Quetta, al Pakistan. AFP

IslamabadLes autoritats del Pakistan investiguen l'onada d'atemptats que dijous va causar la mort d'almenys 126 persones en dues ciutats, una de les pitjors jornades terroristes en els darrers anys, i es reprèn la violència que havia minvat durant les últimes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tres atacs a la ciutat de Quetta

Els atacs han sacsejat la ciutat occidental de Quetta, i al nord, Mingora. En ambdós atemptats buscaven com a objectiu grups religiosos de diferents signes, fet que indica que el sectarisme està guanyant pes. En els tres atemptats a Quetta, la capital provincial de Balutxistan, han mort 103 persones.

El més violent de tots tres ha estat reivindicat per un grup anomenat Laskar-e-Jhangvi, de majoria sunnita, i va tenir lloc en un saló de bitlles ubicat a la planta baixa d'un edifici en un barri de majoria xiïta, un grup minoritari al Pakistan.

Segons han explicat fonts policials a Efe, aquest atemptat, en què han perdut la vida 84 persones, inclou també una doble explosió, la primera provocada per un terrorista suïcida i la segona, per un cotxe bomba. "L'escenari era apocalíptic, amb cossos per tot arreu", ha explicat als mitjans el responsable de l'Interior del govern regional, Akbar Husseub Durrani, després de visitar el lloc de l'atemptat, que va causar més de 140 ferits.

El nord també pateix atacs

A Mingora, el que inicialment es va interpretar com una explosió de gas, ha acabat sent un atac terrorista contra una concentració de fidels del grup sunnita Jamaat Tabligh. Els 23 morts formaven part d'aquesta agrupació de caràcter pacífic, segons les fonts de seguretat policials consultades per Efe. Mingora és la principal ciutat del districte Swat, on fa uns mesos va ser tirotejada Malala Iusufzai, una jove activista de 14 anys que va salvar la vida després de ser atacada pels talibans per defensar l'educació femenina al Pakistan.

Una violència creixent

En un context de tensió creient en diversos fronts (xocs fronterers amb l'Índia, augment dels atacs amb 'drones' i amenaça d'una marxa integrista a Islamabad), els experts alerten d'un possible auge de la violència terrorista al país.

La fase més violenta de la història moderna del Pakistan va començar a partir del 2007, quan diverses faccions talibanes es van agrupar sota unes mateixes sigles (TTP) i van tenir el seu zenit el 2009. Però aquell any l'exèrcit va executar dues grans operacions contra la insurgència. Des d'aleshores la violència –atemptats i combats– ha disminuït progressivament fins a la meitat, segons un informe de l'Institut del Pakistan per Estudis de Pau (PIPS) publicat fa una setmana.

Tot i això, un analista ha declarat a Efe que la tendència sembla que podria canviar. El director del PIPS i responsable de l'informe, Mohamed Amir Rana, va recalcar que la baixada de la violència es va mantenir fins al novembre, però que les dades del desembre passat mostren una variació de la situació.

Els motius

Entre les causes explicitades per Amir Rana que explicarien aquest augment de l'activitat terrorista hi ha la menor pressió exercida sobre la insurgència per l'aparell de seguretat local i la reducció d'atacs amb 'drones' dels EUA als talibans de les zones tribals.

L'expert ha alertat que les properes eleccions generals del Pakistan, previstes per la pròxima primavera, poden ser un al·licient per a l'increment de les accions terroristes destinades a influir en l'opinió pública i els partits polítics.

L'estudi del PIPS també demostra que la zona més afectada pel terrorisme l'any passat va ser la província occidental de Balutxistan, amb 474 atacs i 631 morts, i l'augment de la violència sectària contra els xiïtes.

stats