Dos policies espanyols morts en l'atac a l'ambaixada de Kabul

García-Margallo rebutja les crítiques que hi havia poques mesures de seguretat a l'edifici

L' ambaixada espanyola a Kabul va ser víctima ahir d'un atemptat en el que han mort almenys deu persones, dos d'ells policies espanyols. Un grup de talibans ha reivindicat l'atac amb cotxe bomba però ha indicat que l' objectiu era un hostal proper a la delegació diplomàtica on s'hostatja personal estranger.

El titular d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha assegurat que la legació espanyola no comptava amb cap distintiu especial precisament per donar més protecció al personal i, en aquest sentit, ha rebutjat les crítiques fetes per la manca de mesures de seguretat al'edifici. "No crec que calguin més mesures de seguretat. Se n'han pres totes les que es podien prendre", ha dit el ministre a la seva arribada a Cartagenas de Índias, a Colòmbia. La "prioritat" ara del govern espanyol és accelerar els tràmits dels cossos dels dos agents morts. Es tracta d' Isidro Gabino Sanmartín Hernández, de la UIP (Unitat d'Intervenció Policial), víctima de l' explosió del cotxe bomba, i el subinspector Jorge García Tudela, que va morir en l'i ntercanvi de trets amb els assaltants.

Objectiu de l'atac

Des d'Oriola, on participava en un míting electoral, Mariano Rajoy ha assegurat que "la intenció" de l'atac no era l'edifici. " No era un atac contra nosaltres [els espanyols], tot i que hagués pogut ser-ho perfectament", ha dit el president en alertar que "qualsevol país" pot estar en el punt de mira dels terroristes.

L'atemptat s'ha perpetrat amb un cotxe bomba i, segons fonts citades per l'agència Reuters, tres terroristes suïcides podrien haver participat, dos dels quals haurien resultat morts.

En un missatge a les xarxes socials, Zahibul·lah Muyahid, un portaveu talibà, ha atribuït l'autoria del cotxe bomba, tot i que ha indicat que l'objectiu era un hostal proper on s'hostatja personal diplomàtic estranger. "La guerra continua a bon ritme", ha subratllat.

La incògnita ara és determinar com pot afectar aquest nou atemptat a les converses de pau entre els elements més moderats dels islamistes i el govern afganès, suspeses des del passat mes de juliol després que es confirmés que el líder dels talibans, el mul·là Omar, havia mort l’abril del 2013. Dimarts, un assalt que va durar gairebé 24 hores a l’aeroport de Kandahar es va cobrar la vida d’una setantena de persones.

Poc abans de l’atac de Kabul, el president del país, Ashraf Ghani, havia anunciat que el diàleg es reprendria la propera setmana i es mostrava confiat a arribar a un acord amb les faccions dels talibans que renunciïn a les armes. Les converses estan apadrinades pel Pakistan, com a país amfitrió, i té com a observadors la Xina i els Estats Units