CIBERATACS
Internacional 25/10/2017

BadRabbit: el nou 'ransomware' que ha atacat Rússia i Europa

L'atac cibernètic ha afectat l'agència de noticies russa Interfax i l'aeroport d'Odessa, a Ucraïna

Ara
2 min
Captura de pantalla del missatge que apareix en un ordinador infectat pel virus

BarcelonaUn ciberatac de tipus 'ransomware' anomenat BadRabbit va colpejar dimarts a la nit Rússia i altres nacions europees. Entre els afectats destaca l'agència de notícies russa Interfax i l'aeroport d'Odessa, d'Ucraïna, que ha patit retards en els vols. També va patir problemes el metro de Kíev, la capital d'Ucraïna, tot i que no va ser necessari cancel·lar els trens.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que encara no s'han detectat víctimes als Estats Units, el govern nord-americà va fer una advertència sobre l'atac, que es produeix pocs mesos després del Wannacry, el greu 'malware' que va afectar mig planeta al maig, i especialment els EUA. Llavors, el virus va bloquejar grans empreses com Telefònica, i va deixar sense servei hospitals i empreses.

El BadRabbit bloqueja els ordenadors infectats i demana a les víctimes que paguin un rescat en moneda electrònica per restaurar l'accés. Més de la meitat dels atacs van dirigir-se a ordinadors situats a Rússia, i també a Ucraïna, Bulgària, Turquia i el Japó, segons l'empresa especialitzada ESET.

Un portaveu de l'aeroport d'Odessa va dir que uns quants vols es retardaven perquè els treballadors havien de processar les dades dels passatgers manualment. El sistema de metro de Kíev va reportar un 'hack' sobre el seu sistema de pagament, però va dir que els trens funcionaven normalment.

Segons Reuters, la firma russa de seguretat cibernètica Kaspersky Lab ha assegurat que BadRabbit s'ha estès a través d'un mecanisme similar al virus destructiu de NotPetya del juny, que va derrocar moltes agències i empreses governamentals a Ucraïna. Es va estendre a través de xarxes corporatives de multinacionals amb operacions o proveïdors a l'est d'Europa.

Els serveis bancaris d'Ucraïna, que han estat atacats anteriorment, no es van veure afectats, segons el banc central del país.

stats