INTERNACIONAL
Internacional 17/05/2020

Netanyahu comença un cinquè mandat marcat pel judici de corrupció i la promesa d'annexionar-se part de Cisjordània

L'israelià aconsegueix al tercer intent fer govern de coalició amb Gantz, que li prendrà el relleu

Ara
1 min
Netnyahui Gantz, amb mascareta, parlant abans de la sessió d'investidura del primer al Parlament israelià

BarcelonaBenjamin Netanyahu inicia el seu cinquè mandat. El primer ministre israelià ha pres possessió aquest diumenge com a primer ministre en un dels moments més complicats de la seva carrera perquè assumeix el poder amb l’acusació de corrupció i tan sols a una setmana que comenci el judici. Després de tres eleccions en què les forces parlamentàries han sigut incapaces de formar executiu i de setmanes de negociacions, Netanyahu es rotarà d'aquí 18 mesos amb Benny Gantz, l’exgeneral líder de la coalició de centre Blau i Blanc.

Per complir els acords entre els partits, el primer ministre ha hagut de confeccionar un gabinet que satisfaci tothom i té ara un consell de ministres format per 34 titulars, el nombre més elevat de la història d’aquest país, de menys de nou milions d’habitants.

El nou govern té com a prioritat el “procés històric” de l’annexió de part del territori palestí de Cisjordània, segons ha anunciat Netanyahu en seu parlamentària, on ha comparegut protegit amb la mascareta a causa de la pandèmia del coronavirus, un altre dels factors que ha facilitat finalment que es rubriqués el pacte de govern. Ni l’ONU ni la immensa majoria de la comunitat internacional –tret dels Estats Units de Donald Trump– donen suport a la iniciativa, que viola totes les resolucions i els acords signats. Segons Netanyahu, l’annexió ajudarà a fer “la pau”, unes paraules que ja han rebut els retrets de la Llista Àrab Unida, tercera força a la Knesset.

stats