Cursa espacial

Bezos s'enlaira a l'espai i impulsa la cursa pel turisme espacial

El multimilionari fa el seu primer vol amb la persona més gran i la més jove que han viatjat mai a l'espai

4 min
eff Bezos, al centre, amb els seus companys de vol: el seu germà Mark (esquerra), el jove de 18 anys

"Increïble!". "Al·lucinant!". "El millor dia de la meva vida!". Pels crits del multimilionari Jeff Bezos i dels seus tres acompanyants en el primer vol espacial tripulat de la seva companyia privada, Blue Origin, feia tota la sensació que havien viscut una aventura irrepetible, com qui puja a un parc d'atraccions espacial. I la intenció és clarament aquesta: oferir l'experiència de viatjar a l'espai als pocs privilegiats que es puguin pagar el preu del bitllet. La cursa pel domini del turisme espacial agafa embranzida amb aquest primer vol de Blue Origin, que aquest dimarts s'ha completat amb èxit i ha portat el mateix Bezos, propietari d'Amazon i l'home més ric del món, fins a l'espai. La fita ha tingut lloc, de fet, nou dies després del vol del multimilionari britànic Richard Branson amb la seva companyia Virgin Galactic: la competència pel turisme espacial està servida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A les tres en punt de la tarda, hora catalana, un coet New Shepard de Blue Origin s'ha enlairat des del desert de Texas per portar Bezos i tres passatgers més a 100 quilòmetres de la superfície terrestre, just al punt on tècnicament s'acaba l'atmosfera i comença l'espai. Era el primer vol espacial tripulat de Blue Origin, la companyia de Bezos, que porta 17 anys treballant per portar humans a l’espai i que fins ara havia fet 15 vols de prova sense tripulació.

Bezos inaugurava així els vols espacials tripulats de la seva companyia i ho feia acompanyat de tres persones que també volaven per primera vegada a l'espai. Wally Funk, una pilot nord-americana de 82 anys, s'ha convertit en la persona de més edat que fa un vol espacial i alhora ha reparat un greuge sexista: els anys 60 va superar totes les proves per convertir-se en astronauta però mai va ser escollida per volar a l'espai pel fet de ser dona, tot i tenir puntuacions superiors a alguns dels seus companys. A més de la persona de més edat, també hi anava el noi més jove que ha sortit mai a l'espai: Oliver Daemen, de 18 anys, fill d'un multimilionari neerlandès que ha pagat 20 milions de dòlars per embarcar-lo amb Bezos. El quart turista espacial era el germà de Bezos, Mark.

"Go Jeff! Go Mark! Go Wally! Go Oliver!", cridava la presentadora de la companyia, enumerant els quatre integrants de la nau, just quan el coet s'enlairava. El vol ha durat deu minuts, dels quals uns dos o tres els han passat flotant sense gravetat a uns 100 quilòmetres de la Terra. Fins al cap de tres minuts després de l'enlairament, quan la càpsula ja se separava del coet, a uns 3.000 quilòmetres per hora de velocitat, no s'han començat a sentir els crits de Bezos i els seus acompanyants dins la nau, emocionats de veure el planeta des d'aquella altura. L'àudio s'entretallava, però en alguns moments s'ha pogut sentir algú que cridava: "Happy, happy, happy!" ("Feliç, feliç, feliç").

La càpsula s'ha separat del coet a uns 75 quilòmetres de la Terra, i al minut 7 el coet New Shepard ha aterrat amb èxit a la plataforma d'enlairament, tal com estava previst. Un minut i mig després la càpsula ha començat a baixar cap a la superfície de la Terra.

Bezos s'enlaira a l'espai i dona impuls a la cursa pel turisme espacial

Era just el minut 10 amb 22 segons quan la càpsula ha tocat terra amb els tres turistes espacials sans i estalvis. Encara han trigat uns minuts a sortir-ne, perquè calia reduir tota la càrrega elèctrica que podia haver agafat la càpsula durant el viatge. "Estic tan agraït a tothom que ho ha fet possible", se sentia que deia el germà de Bezos, i el jove Daemen afegia: "Ha sigut increïble, fantàstic". Un cop fora de la nau, i entre abraçades amb els familiars, l'emoció dels quatre turistes espacials s'ha desbordat amb xampany i tot per celebrar l'èxit de la missió.

Els quatre havien arribat poc abans a la plataforma de llançament, situada a la localitat texana de Van Horn, a pocs quilòmetres de la frontera amb Mèxic, amb vestits blaus. El multimilionari lluïa el seu habitual barret de cowboy quan va entrar i quan va sortir de la càpsula. La presentadora de Blue Origin que feia de mestra de cerimònies en la retransmissió online no ha desaprofitat l'ocasió per mirar de vendre'n "tiquets" i ha convidat tothom qui vulgui viure l'experiència de ser turista espacial –i tingui la fortuna per ser-ho, cosa que no ha mencionat– a enviar un correu electrònic a Blue Origin. "Obrim els tiquets per viatjar a l'espai", deia, mentre encara esperaven l'enlairament.

Però Blue Origin tindrà competència. L'11 de juliol, Richard Branson, propietari de l'empresa espacial Virgin Galactic, va pujar fins a 86 quilòmetres d'altitud, en un vol que també va durar uns onze minuts i que també va posar a prova la seva capacitat de portar humans a l'espai. Tot i que científicament es considera que l'espai comença a partir dels 100 km, la NASA defineix com a astronauta qualsevol persona que voli per sobre dels 80.

La cursa dels multimilionaris continuarà al setembre, quan el propietari de Tesla i fundador de SpaceX, Elon Musk, pretén pujar encara una mica més amunt amb una de les seves naus.

La data escollida per Bezos no era casual perquè va ser un 20 de juliol (del 1969) quan Neil Armstrong es va convertir en el primer ésser humà que va trepitjar la Lluna. El vol de Bezos i els seus tres acompanyants s'ha pogut seguir en directe a través de la web de Blue Origin. Per seguir-lo a les xarxes socials hi havia l'etiqueta #NSFirstHumanFlight.

stats