Internacional 24/05/2021

Blinken viatja al Pròxim Orient per consolidar l'alto el foc entre Israel i Hamàs

Washington es reunirà a Jerusalem amb Netanyahu i a Ramal·lah amb Mahmud Abbas

2 min
El secretari d'Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, a punt de marxar cap a la seva gira pel Pròxim Orient.

WashingtonDesprés de presumir que la "diplomàcia silenciosa" està en gran mesura darrere de l'alto el foc acordat fa uns dies entre Israel i Hamàs, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha decidit enviar a la regió el seu secretari d'Estat, Anthony Blinken. En un viatge que ha començat aquest dilluns i que durarà fins dijous, Blinken visitarà Jerusalem, Ramal·lah, el Caire i Amman. Es reunirà amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu; el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas; el rei jordà, Abdul·là II, i amb el president d'Egipte, Al-Sissi, a qui Washington ha agraït especialment el seu paper de mediador amb Hamàs, un grup considerat terrorista per Washington.

En un comunicat, Joe Biden va voler subratllar una vegada més el seu suport a Israel i, en particular, el "ferri compromís" de la seva administració amb la "seguretat" d'aquest país. El president ha afegit que Anthony Blinken treballarà per "reparar els vincles" amb els palestins "després d'anys d'abandonament", en referència a l'acció de l'administració Trump, que va decidir tancar l'aixeta de l'ajuda econòmica. El mandatari va insistir igualment en la necessitat de fer arribar a Gaza –ciutat que durant aquests dies ha sigut víctima d'una onada de bombardejos des d'Israel– "assistència immediata", sempre que no beneficiï Hamàs, i de "reduir el risc d'un nou conflicte en els pròxims mesos".

En una conversa telefònica amb la premsa, un alt càrrec del departament d'Estat va apuntar, sota condició d'anonimat, que entre els objectius del viatge de Blinken hi ha "abordar les causes subjacents que van conduir a aquesta crisi", així com millorar la "llibertat, seguretat i prosperitat tant d'israelians com de palestins de formes tangibles". Aquest alt càrrec també va apuntar que els Estats Units tenen l'esperança d'aconseguir, "en certa mesura", la "reintegració" de l'Autoritat Palestina a Gaza, a través de la qual, i amb l'ajuda de les Nacions Unides, espera "canalitzar" l'ajuda a la Franja. La política oficial de Washington per a la resolució del conflicte segueix sent la de crear dos estats, tot i la creixent inviabilitat sobre el terreny.

stats