Rebel·lió armada a Rússia
Internacional 24/06/2023

"És una bona notícia que els nostres enemics estiguin matant-se entre ells"

Els ucraïnesos confien que la rebel·lió armada a Rússia tindrà conseqüències favorables en l'evolució de la guerra

Núria Garrido
3 min
Un edifici d'apartaments atacat durant el dia d'avui  a Kíiv, Ucraïna, el 24 de juny de 2023.

Konstantinivka (Ucraïna)Les discrepàncies entre la cúpula militar russa –especialment amb el ministre de Defensa– i el líder del grup de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, era una realitat des de feia mesos. Ara bé, el que ningú esperava a Ucraïna era que una rebel·lió així passés de la manera tan ràpida com s'han produït els esdeveniments i en un moment clau de la guerra en aquest país. És a dir, en plena contraofensiva, quan cada moviment i cada acció pot marcar el rumb del conflicte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“És el pitjor malson per a Rússia”, afirma el Konsta, un soldat d'infanteria a la ciutat de Sloviansk, a la regió del Donbass. El Konsta, que també va lluitar a la guerra del Donbass del 2014, considera que aquest gir de guió –tot i que finalment la sublevació no s'ha consumat– obre una nova fase en la guerra en què els vents poden anar a favor del seu exèrcit. “Tenim ara més que mai oportunitats en tots aquells territoris ocupats. És el millor escenari que ens hauríem pogut imaginar. Els nostres enemics han començat a matar-se entre ells”, afegeix.

També ho ha plantejat així la viceministra de Defensa ucraïnesa, Halla Malliar, qui veu en aquesta crisi interna russa una oportunitat perquè la contraofensiva ucraïnesa pugui triomfar. De fet, ha reconegut que aquest dissabte mateix les forces ucraïneses han llançat una ofensiva prop d'alguns pobles que envolten la ciutat de Bakhmut.

"La gent està contenta per això"

Altres tres soldats de la Brigada 3 d'assalt reben l'ARA en una cafeteria de la ciutat de Konstantinivka. Amb ells també conversem sobre què pot suposar realment aquesta escletxa que s'ha obert ara entre la cúpula militar de Vladímir Putin i el líder del grup de Wagner. Els pseudònims d'aquests tres joves soldats són Sokil, Genon i Darvin, i tenen entre 25 i 30 anys. La notícia també els ha sorprès, però admeten que l'han celebrada. “Hem estat seguint totes les novetats mitjançant els nostres telèfons mòbils. No ens ho podíem creure. La gent a Ucraïna està contenta avui per això. Se'ls nota a les cares”, diu el Darvin assenyalant el carrer per on passa la poca gent civil que queda en aquesta ciutat de la regió de Donestk.

Personal d'emergència al costat de l'edifici d'apartaments molt danyat  per un míssil el 24 de juny de 2023 a Kíev, Ucraïna. Almenys tres persones van morir avui pels més de 20 míssils contra la capital d'Ucraïna.
El personal d'emergència neteja enderrocs a la recerca de víctimes a l'edifici d'apartaments
Un metge ajuda un home rescatat de les runes en un edifici d'apartaments atacat amb míssils russos el 24 de juny de 2023.

Els tres soldats coneixen l'ADN del Grup Wagner. Han lluitat contra els mercenaris cos a cos en la rodalia de Bakhmut. “És cert que a nosaltres tant es fa que siguin de l'exèrcit del Kremlin o del Grup Wagner. Tots són el nostre enemic”, afirma el Sokil. Ara bé, reconeixen que per a ells és una “motivació” lluitar contra els mercenaris. “Són soldats més violents que pràcticament no tenen por a la mort, ja que els seus propis companys també els poden disparar”, afegeix Genon.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha titllat la situació viscuda a Rússia “de caòtica” i també ha llançat un missatge a Putin: “Com més temps continuïn les teves tropes en terres ucraïneses, més gran serà la devastació que això comportarà per a Rússia”.

Tot i que finalment aquesta revolta ha quedat en res, exposa el desgast de la figura de Putin i la seva incapacitat per gestionar el conflicte bèl·lic a Ucraïna.Sobre de la taula queden moltes incògnites per resoldre i, des d'Ucraïna, tothom està expectant sobre com aquest episodi pot influir en la guerra.

stats