Internacional 27/03/2020

Boris Johnson i el ministre de Sanitat britànic, contagiats de coronavirus

El Regne Unit s'enfila ja a gairebé 15.000 afectats i 759 morts, amb 189 en les últimes 24 hores

Quim Aranda
2 min
Boris Johnson i el seu ministre de Sanitat, Matt Hancock, tots dos contagiats de coronavirus, en una imatge d'arxiu

LondresBoris Johnson i Matt Haccock, el primer ministre britànic i el responsable de la cartera de Sanitat, dos dels homes clau del Regne Unit en la lluita contra el Covid-19, han revelat aquest divendres que han donat positiu en la prova de detecció del virus. Després que en les passades 24 i 48 hores, respectivament, presentessin símptomes lleus, els resultats de les anàlisis ho han determinat de manera concloent. En tots dos casos, segons les seves pròpies afirmacions transmeses a través dels comptes de Twitter, l'afecció que pateixen no va més enllà d'una mica de febre i de tos persistent, fet que els permet continuar treballant.

Johnson s'ha autoaïllat en un dels apartaments individuals que hi ha al número 11 de Downing Street, habitualment la residència oficial del ministre del Tresor, i Hancock està reclòs a casa seva.

En el seu missatge, Boris Johnson ha assegurat que, malgrat que no pugui establir contactes personals directes com fins ara, "gràcies a les noves tecnologies", continua en comunicació amb tot el seu "equip principal i liderant el contraatac nacional contra el coronavirus."

La revelació dels contagis de Johnson i Hancock ha tingut lloc poc abans que es facilités l'actualització de les dades diàries sobre l'evolució de la pandèmia al país. El Regne Unit ja registra aquest divendres al migdia 14.579 casos i 759 víctimes mortals, 181 més que en l'últim recompte de què es va informar ahir. El nou nombre de decessos suposa l'augment més accentuat en un dia des de l'esclat de la pandèmia.

D'acord amb els testimonis del personal sanitari, tant a la BBC com en altres mitjans d'informació i a les xarxes socials, en alguns hospitals dels afores de Londres comença a experimentar-se una sensació pròxima al col·lapse. Alguns centres podrien veure's desbordats aquest cap de setmana. Les queixes per la falta de material de protecció, així com de tests del virus, han sigut igualment una constant des de l'inici de la crisi.

Malgrat els freqüents contactes que Boris Johnson i Hancock han mantingut en dies passats amb personal sanitari i altres membres del govern, de moment no es té constància que cap més ministre s'hagi vist afectat per la malaltia. Si, per la raó que fos, el premier no pogués continuar al davant de l'executiu, ni que fos per uns pocs dies, les regnes del país les agafaria el ministre d'Exteriors, Dominic Raab, que també ostenta el càrrec de primer secretari del cabinet.

Fa 48 hores es va conèixer també que el príncep Carles d'Anglaterra havia donat positiu per coronavirus.

stats