Internacional 08/12/2020

Johnson recula en la llei que violava l'acord del Brexit just abans de viatjar a Brussel·les

El premier britànic es reunirà amb Von der Leyen el vespre de dimecres, abans de la cimera de líders

i
Júlia Manresa Nogueras
3 min
Boris Johnson ven una vegada més la pell de l'ós abans de caçar-lo

Brussel·lesArribem al final del trajecte del Brexit passant per un túnel on, fins aquest dimarts, no s'havia escolat ni un raig de llum. Però el darrer anunci dels negociadors sí que il·lumina lleugerament l'últim tram de les converses a contraerrellotge (cal recordar que el Regne Unit abandona legalment la UE el 31 de desembre). Com va suggerir ahir, el premier britànic, Boris Johnson, retira els polèmics articles de la llei de mercat interior que vulneraven l'acord que ell mateix havia signat, i es registra així el primer petit avenç en una negociació que havia quedat enverinada per aquest desafiament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un gest de bona voluntat de cara a la reunió que mantindrà físicament a Brussel·les amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, tal i com ha confirmat ella mateixa aquest dimarts via Twitter hores després que es fes públic el gest de Johnson.

Els responsables del comitè conjunt Unió Europea-Regne Unit, el viceprensident de la Comissió, Maros Sefcovic, i el canceller del Ducat de Lancaster, Michael Gove, han anunciat cap a les 15 hores (hora continental) l'acord pel qual el Protocol d'Irlanda i Irlanda del Nord, que tant va costar pactar a principis d'any, es manté intacte. "És essencial per protegir l'acord de Divendres Sant en totes les seves dimensions mantenir l'estabilitat i la prosperitat a l'illa d'Irlanda", diu un comunicat emès de manera conjunta, però amb el segell del govern britànic.

Així doncs, es desencalla un dels esculls de les negociacions. Tal com diu el text, s'ha arribat a una entesa en el control fronterer, tant pel que fa als controls a animals, plantes com productes, però també a la declaració d'exportacions i de productes alimentaris. També s'han aclarit qüestions com la presència europea a Irlanda del Nord perquè hauran de delimitar quins productes poden entrar a territori europeu, l'exempció d'ajuts al sector agrícola i pesquer i, fins i tot, la selecció de persones que han de fer d'àrbitres per a les futures disputes en aquest àmbit des de l'1 de gener.

És per això que es retiren els articles 44, 45 i 47 de la llei de mercat interior, que justament haurien d'aplanar el camí en certa manera per poder arribar a un acord de mínims en l'àmbit comercial.

Tant Sefcovic com el ministre d'Exteriors irlandès, Simon Coveney, han donat la benvinguda a l'acord. Aquest últim s'ha mostrat confiat: "Espero que això aporti una mica de positivitat al moment, necessària per injectar confiança i permetre que progressin les negociacions". "Soc optimista per naturalesa, puc dir que ahir hi va haver una actitud constructiva demostrada per totes dues bandes, [...] estic segur que la presidenta de la Comissió Europea farà tot el que podrà per explorar totes les possibilitats per aconseguir un acord", ha dit Sefcovic.

Tot i així, el Brexit és "una escola o, fins i tot, una universitat de la prudència", ha dit aquest dimarts als ambaixadors el negociacor europeu, Michel Barnier, segons Reuters. I també és una escola de prudència. L'optimisme que mostren els responsables de comitè conjunt és matisat pel mateix Barnier, segons la BBC, qui hauria transmès als ambaixadors que les possibilitats d'un no acord per al 31 de desembre són majors perquè no s'han resolt els tres grans elements de disputa: la igualtat de condicions en competència empresarial, la pesca i l'arbitratge. D'aquí que el ministre d'Afers Europeus alemany, Michael Roth, hagi dit que "no hi ha hagut cap progrés substancial", després de la reunió dels ministres del ram prèvia a la cimera de caps d'estat i de govern de finals d'aquesta setmana que, al seu torn, tindrà de prèvia una reunió entre Johnson i Von der Leyen que, sens dubte, marcarà la seva trobada.

stats