Internacional 04/04/2019

“No us allotgeu als hotels del sultà de Brunei”

Hollywood es mobilitza per denunciar la lapidació d’homosexuals al país

Ara
3 min
Façana de l’Hotel Plaza Athénée, un cinc estrelles al centre de París  propietat del sultà de Brunei.

BarcelonaLes relacions sexuals consentides entre persones del mateix sexe al petit país asiàtic de Brunei són castigades des d’ahir amb la mort per lapidació. Als adúlters també els espera ser apedregats fins a morir, en una regressió a la foscor medieval que ha fet que a les tradicionals condemnes d’organismes internacionals i ONGs de defensa dels drets humans s’hi afegeixi ara una crida al boicot contra els interessos econòmics de Hassanal Bolkiah, el sultà de Brunei i un dels homes més rics del món. La campanya per perjudicar la butxaca del multimilionari mandatari l’han impulsada personalitats del món de l’espectacle com l’actor George Clooney, la presentadora Ellen DeGeneres o el cantant Elton John, que animen a no allotjar-se als exclusius hotels propietat del sultà. En total en té nou escampats pel món, per exemple el Dorchester de Londres o el Beverly Hills Hotel de Los Angeles.

El primer que va alertar dels fets va ser Clooney (padrí d’altres causes humanitàries com la guerra de Darfur), que en una carta oberta al portal Deadline va demanar passar de les paraules als fets per denunciar el que va qualificar d’“assassinat de ciutadans innocents”. En el text, l’actor va admetre que alguna vegada s’havia allotjat en un dels hotels del sultà perquè no havia comprovat de qui eren. Ara, diu l’estrella de Hollywood, ja no hi ha excusa. “Cada vegada que ens allotgem o ens reunim o mengem en qualsevol d’aquests hotels, estem donant diners directament als homes que lapiden o fuetegen fins a la mort els seus propis ciutadans pel fet de ser gais”.

Les paraules de Clooney han tingut un ampli ressò entre companys de professió i de glamur. La presentadora DeGeneres, com Elton John obertament homosexual, es va afanyar a demanar a través de les xarxes “una acció” per aturar la lapidació. “Hi hem de fer alguna cosa”, va escriure al seu compte de Twitter.

La campanya de boicot no és la primera que pateix el sultà. La mateixa DeGeneres, juntament amb el britànic Stephen Fry, va impulsar una campanya similar el 2014 contra els hotels del mandatari quan el sultanat va aprovar la reforma del Codi Penal per adequar-lo a la xaria, la llei islàmica. Les protestes, però, es van anar apagant i l’impacte del boicot va ser reduït. Fins i tot la família reial britànica va rebre amb tots els honors al Palau de Buckingham el sultà de Brunei. Aquest país és una antiga colònia britànica.

Amb el Codi Penal a la mà, a banda de les lapidacions a adúlters, homosexuals i parelles no casades, també es poden castigar amb l’amputació de dits i mans casos de robatori. Per a les lesbianes, el càstig és de fuetejades i 10 anys de presó. Aliè a les crítiques i campanyes de boicot, el sultà va subratllar que l’objectiu és que “els ensenyaments islàmics en aquest país es facin més forts”. Amb 72 anys, el sultà ha protagonitzat escàndols amorosos i manté una vida de luxe.

Brunei és un petit estat de menys de mig milió d’habitants que no paguen impostos gràcies als grans dividends que aporten les exportacions de petroli. Per contra, els treballadors immigrants -majoritàriament del Sud-est Asiàtic- gairebé no tenen drets. Segons la revista Forbes, el país ocupa el cinquè lloc en el rànquing dels més rics, però les organitzacions de drets humans denuncien la falta de llibertats i democràcia. Des del 1957 no hi ha hagut cap execució i l’última sentència a mort va ser per un cas de narcotràfic.

Països que castiguen l’homosexualitat

Iran, Aràbia Saudita, Iemen, Nigèria, Sudan i Somàlia

Les relacions sexuals entre persones d’un mateix sexe són castigades amb la pena de mort.

Mauritània

La llei preveu la pena capital per haver mantingut relacions homosexuals, però actualment hi ha una moratòria en l’aplicació de la pena de mort.

Malàisia

Les relacions homosexuals estan prohibides. L’any passat dues dones van ser castigades a ser fuetejades per aquesta raó.

Tanzània

Les relacions homosexuals són penades amb fins a 30 anys de presó.

Nigèria

La penetració anal pot ser castigada amb penes de presó. El 2014 va prohibir també associar-se a col·lectius homosexuals.

Azerbaidjan

El matrimoni entre persones del mateix sexe és il·legal. El 2017 diversos homosexuals van ser colpejats i torturats per la policia, segons organitzacions dels drets humans.

Japó

Obliga els transgèneres a ser esterilitzats abans que el seu nou sexe sigui reconegut legalment.

Rússia

Va aprovar una llei l’any 2013 que prohibeix la “propaganda” sobre relacions homosexuals dirigida a menors. Des de llavors els atacs contra homosexuals han augmentat al país.

Estats Units

Donald Trump vol prohibir l’accés a l’exèrcit dels transgèneres.

stats