Von der Leyen veu "apropiat" obrir el debat sobre l'obligatorietat de les vacunes

Brussel·les obre la porta a recuperar les PCR per viatjar dins la Unió Europea

3 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, acompanyada de la comissària de Salut, Stella Kyriakides.

Brussel·lesAmb l'augment de contagis i l'expansió de la variant òmicron del coronavirus a Europa, Brussel·les pressiona per impulsar la vacunació, mentre que ja hi ha governs que plantegen imposar-la a la població general per reduir la bretxa d'immunitat. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, metge de formació, ha afirmat aquest dimecres que li sembla "comprensible" i "apropiat" mantenir aquest debat a nivell europeu per tenir un "enfocament comú". Ho ha dit en una roda de premsa, a preguntes dels periodistes, però al mateix temps ha reiterat que es tracta de la seva "opinió personal" i que Brussel·les no té competències per fer cap proposta o prendre cap iniciativa en aquest àmbit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El debat sobre la vacunació obligatòria fa dies que s'ha estès a Europa, després que Àustria anunciés que la imposarà a partir del febrer i que Grècia avancés aquest dimarts que multarà amb 100 euros mensuals les persones de més de 60 anys que no s'immunitzin. També està damunt la taula a Alemanya, tot i que encara no s'ha decidit. Fa setmanes que el país pateix la seva quarta onada i, tot i que la incidència ha baixat aquest dimecres per segon dia consecutiu, segueix a un nivell alt després d'haver registrat rècords successius des de començaments de novembre. L'Associació de Cures Intensives i Medicina d'Emergència ha avisat que Alemanya probablement arribarà al pic d'infeccions a mitjans de desembre i que això pot suposar que hi hagi 6.000 llits d'UCI ocupats per les festes de Nadal (ara n'hi ha 4.600), una xifra que supera el màxim del gener passat.

Possible retorn de les PCR per viatjar

Amb l'augment de la mobilitat entre les fronteres de la Unió Europea en períodes concrets, com ara Nadal, la Comissió Europea creu que recuperar les proves PCR per viatjar també entre les fronteres comunitàries és una alternativa adequada a l'hora de mantenir controlats els casos i continuar fent possible els viatges. El missatge central de la presidenta de l'executiu comunitari, és que cal vacunar-se, sigui per primera vegada o per tercera, però la por a una nova aturada de l'economia és evident i les restriccions tornen a estar sobre la taula de molts governs.

"D'acord amb les últimes dades científiques disponibles, per respondre al risc de la variant òmicron, el requeriment d'un test PCR previ a l'arribada pot ser un mitjà adequat a considerar per als governs europeus, en particular per als viatges cap a la UE però també dins la UE, com a part del fre d'emergència", diu la comunicació que Brussel·les ha publicat aquest dimecres. De fet, Portugal ja està sol·licitant aquestes proves als viatgers que vulguin entrar al país, vinguin d'on vinguin.

El posicionament de Brussel·les i el fet que ja s'hagin detectat casos de l'òmicron en una dotzena de països europeus obren la porta a la generalització de la mesura de cara al Nadal. Fins ara, la UE sí que ha sigut capaç de coordinar-se ràpidament per tancar les fronteres als vols provinents del sud de l'Àfrica, on es va detectar per primera vegada aquesta variant, malgrat que els Països Baixos han provat que ja era a Europa abans.

El primer que ha fet la presidenta Von der Leyen abans de la seva compareixença és donar les gràcies a Sud-àfrica "per la transparència i la rapidesa" a l'hora de comunicar la detecció d'aquesta nova variant, però també va ser a proposta de la mateixa mandatària que la UE va aïllar la regió. "Ara mateix no sabem prou coses d'aquesta variant, però en sabem prou per estar preocupats", ha dit Von der Leyen, que ha reiterat la necessitat que tots els països europeus accelerin la vacunació, tant per tancar la bretxa d'immunitat com per administrar terceres dosis a tota la població adulta, especialment la de risc.

Vacunes per als infants

Dins de l'objectiu d'anar ampliant cada vegada més el percentatge de població vacunada, Von der Leyen també ha anunciat que les vacunes per als infants a partir de cinc anys estaran disponibles d'aquí a menys de dues setmanes. "He parlat amb Pfizer/BioNTech i hi ha bones notícies. Poden accelerar-ho i les vacunes per a nens estaran disponibles a partir del 13 de desembre", ha dit la presidenta de la Comissió. El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) ha emès un comunicat aquest dimecres sobre la qüesitó en què conclou que les criatrues d'aquesta franja d'edat que estiguin sota risc de contraure la versió severa de la covid han de ser considerades de risc.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va aprovar la setmana passada l'extensió de l'actual llicència europea de les farmacèutiques Pfizer i BioNTech per a l'ús de la seva vacuna contra el covid en infants de 5 a 11 anys, tot i que amb una dosi més petita que la que es fa servir en els nens a partir de 12 anys. El preparat s'administrarà en dues dosis, amb un interval de tres setmanes entre la primera i la segona.

stats