Internacional 02/04/2019

Brussel·les té por dels "riscos polítics" per a la UE si es continua allargant el Brexit

Macron avisa que Europa no pot ser "ostatge permanent" d'una crisi política del Regne Unit

Júlia Manresa
4 min
El comissari de Mercat Interior, Michel Barnier, vol regular tots els productes financers.

Brussel·lesLa Unió Europea continua desitjant que el Regne Unit no marxi sense acord, però és conscient que si s'allarga més la situació en patirà les conseqüències. Després que aquest dilluns el Parlament britànic tornés a votar en contra de totes les alternatives a l'acord, el negociador del Brexit per part de la UE, Michel Barnier, va fer encara més explícites les pors que fa setmanes que es respiren a Brussel·les. Si el Regne Unit no aconsegueix aclarir-se i acaba eternitzant el Brexit perquè no vol sortir sense acord, la UE s'enfrontaria a "riscos" polítics i econòmics pel que fa a la seva presa de decisions autònoma. El president francès, Emmanuel Macron, ho ha dit encara més clar en una reunió amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar: "La UE no pot ser un ostatge permanent d'una crisi política del Regne Unit".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per això, Barnier ha insinuat aquest dimarts que encara hi ha temps per aprovar l'actual acord. Les reiterades negatives de Londres no han exhaurit encara les esperances de Brussel·les. "Encara hi ha la possibilitat d'un vot exitós els pròxims dies a la Cambra dels Comuns", ha dit Barnier. I el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, també ha explicat en una entrevista a Euranetplus que treballa "nit i dia per evitar el Brexit dur".

Ara bé, com que els temps s'esgoten, el negociador del Brexit també ha admès que aquesta opció no seria el final del procés, perquè la Cambra dels Comuns hauria d'organitzar un seguit de votacions per ratificar l'acord que necessitarien més temps. Per això, caldria una pròrroga tècnica, però Barnier ha insinuat que no hi hauria d'haver gaires dificultats per aconseguir-ho: "Crec que el Consell no tindria problema, però és cosa dels líders europeus, no meva".

Cal recordar que l'opció pactada en l'última cimera donava a Theresa May temps fins al 22 de maig si aconseguia aprovar l'acord la setmana passada. Barnier ha posat sobre la taula l'opció que es torni a recuperar aquesta data si Westminster és capaç encara d'aprovar l'acord, abans de la cimera extraordinària convocada per al 10 d'abril.

El Regne Unit dins la Unió Duanera

Al mateix temps, Brussel·les reconeix que el Brexit caòtic és l'opció cada vegada més possible. Per això també ha reiterat la seva voluntat de negociar una relació futura més estreta que desencalli el bloqueig parlamentari de Londres a través del suport d'altres grups, com els laboristes. "Des del nostre costat, sempre hem dit que podem acceptar una unió duanera o una relació més estreta. La declaració política pot acomodar totes aquestes opcions, deixa la porta oberta per a moltes possibilitats", ha dit el negociador europeu. De fet, aquesta setmana diferents comissaris europeus explicaran els plans de contingència en cada un dels àmbits per demostrar que la UE està preparada per l'escenari del no acord.

En cap moment, però, es posa sobre la taula la possibilitat de renegociar l'actual text: "Si el Regne Unit encara vol marxar de manera ordenada, aquest acord és l'únic possible". Per això, en el cas que es necessités, la UE està oberta a renegociar la declaració política. Fins i tot els líders europeus s'han reunit diverses vegades amb el líder laborista, Jeremy Corbyn, per intentar acostar posicions en aquest sentit i, en les últimes votacions a Westminster, és una de les opcions que ha obtingut més vots favorables malgrat no prosperar.

Els riscos d'allargar encara més el Brexit

L'altra opció és una pròrroga llarga però amb una "forta justificació", que per a Brussel·les hauria de ser o un referèndum o unes segones eleccions, i que implicaria de totes totes que el Regne Unit hagi de concórrer a les eleccions europees del 26 de maig, cosa que Londres descarta. Això sí, també ha admès que per a la Unió Europea continuar negociant el Brexit suposa "un risc". Es refereix als riscos polítics que implica que aquesta qüestió continuï monopolitzant el debat, a part que el Regne Unit segueixi dins les institucions i pugui "bloquejar" la política comunitària.

Tenint en compte aquests riscos i el "cost polític", alguns justifiquen la necessitat d'una raó de pes per argumentar aquesta pròrroga. "Aviat, una pròrroga llarga podria posar en risc la nostra autonomia en els processos de decisió", ha etzibat. Més tard, des del Parlament Europeu, ha remarcat que "el Brexit ha monopolitzat l'agenda europea, hi hem gastat molta energia i s'ha de començar a gastar en una agenda positiva".

"Tal com estan les coses", però, Barnier admet que l'opció més provable és la d'un Brexit sense acord, per la qual cosa la Unió Europea ja fa mesos que es prepara. En aquesta línia dura s'ha mostrat també Macron, que considera que si no hi ha cap pas a Londres el Regne Unit sortirà 'de facto' de la UE el 12 d'abril, perquè una pròrroga més llarga no seria automàtica, malgrat que la UE hi estigui oberta. Aquí es tornen a trobar opcions més dures i més permissives, amb França a un costat i Alemanya a l'altre.

Sigui com sigui, Barnier ha mostrat una mica més d'esperança que la que va mostrar ahir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, quan va dir que la paciència de la UE "té un límit". "[Com a negociador] a mi encara me'n queda una mica", ha conclòs Barnier.

stats