Internacional 31/01/2022

Al Canadà, Trudeau no es deixa intimidar pels camioners antivacunes

Dissabte milers de vehicles es van desplaçar fins a Ottawa entre crits de "pengem el primer ministre"

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Camions del Comboi per la Llibertat, el moviment contra la vacunació i les restriccions al Canadà

BarcelonaEls mitjans locals del Canadà asseguren que, aquest cap de setmana, el primer ministre, Justin Trudeau, va ser evacuat amb la seva família de la seva residència a Ottawa. Es va fer per prevenció, davant una nova jornada de protestes capitanejada per un grup de camioners canadencs antivacunes que clamen contra la decisió presa entre els Estats Units i el Canadà de requerir que els conductors que travessin la frontera hagin d'estar vacunats contra el covid-19. El mandatari canadenc, però, ha declarat aquest dilluns que no es deixarà intimidar. "No cedirem davant aquells que onegen banderes racistes. No cedirem davant aquells que practiquen actes vandàlics. Al nostre país no hi ha lloc per a les amenaces, la violència o l'odi".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dissabte, milers de vehicles es van desplaçar fins a la capital canadenca i, de fet, alguns encara continuaven aquest dilluns bloquejant la ciutat mentre esperen resposta a les seves reclamacions. El soroll que fa dies que fan els transportistes –una minoria, ja que el 90% dels camioners canadencs estan vacunats– ha estat secundat per grups oposats a les mesures adoptades per les autoritats canadenques per pressionar la part de la població que ha decidit no immunitzar-se. El moviment, però, ha quedat ben aviat tenyit per la participació de grups d'extrema dreta, que han passejat banderes nazis pels carrers de la ciutat, tot entonant clams racistes, supremacistes i islamòfobs. També mostraven pancartes on es podien llegir frases com "Pengem el primer ministre". S'han autoanomenat "Comboi per la Llibertat".

El govern de Trudeau té clar que es tracta d'un "grup marginal" amb "opinions inacceptables". Però l'executiu sap que compten amb el suport de noms com el del bilionari Elon Musk, la persona més rica del món, fins a d'altres vinculats a l'entorn de l'expresident dels Estats Units, Donald Trump.

El Comboi per la Llibertat i milers de manifestants en la mobilització contra la vacunació a Ottawa, Canadà.

Alerta de perill

El cap de la Policia d'Ottawa, Peter Sloly, havia advertit la setmana passada –i amb la manifestació de dissabte a l'horitzó– que els serveis d'intel·ligència del país, la Policia Muntada i altres forces de seguretat vigilessin de manera especial la presència d'elements radicals entre els manifestants. Sloly va arribar a parlar del temor que actuessin "llops solitaris" i va advertir que les forces de seguretat, que van desplaçar milers d'agents a Ottawa, estaven disposades a actuar de manera contundent davant de qualsevol acte violent.

Dijous, el responsable de la seguretat del Parlament va advertir que alguns manifestants havien sol·licitat informació sobre les direccions de les llars de polítics, per la qual cosa va recomanar als diputats canadencs que els pròxims dies es traslladin a llocs segurs.

Segons dades d'Our World in Data, hi ha un 85,1% de la població del Canadà amb una dosi, un 78,39% completament vacunats i un 40,1% amb la dosi de reforç. La major part de la població, per tant, dona suport a la vacunació i el govern s'ha mostrat ferm davant els qui decidien no vacunar-se imposant-los una taxa sanitària i sotmetent-los a restriccions extres.

stats