Caos a l'aeroport de Kabul per intentar fugir dels talibans

Estats Units atura temporalment els vols d'evacuació perquè milers de persones han envaït les instal·lació

3 min
Entrada d'afganesos a l'aeroport de Kabul controlats pels talibans

BarcelonaMilers d'afganesos han envaït l'aeroport de Kabul per intentar agafar un vol i fugir del país. A les xarxes socials s'han difós imatges d'una situació totalment caòtica, amb milers de persones a la pista de l'aeroport intentant pujar a avions de forma desesperada, trepant per les escales de les aeronaus. Altres vídeos mostren gent corrents literalment darrera dels avions militars mentre avancen per la pista, i persones estirades a terra aparentment inconscients. Potser atropellades per la multitud. Altres fonts asseguren que militars desplegats pels Estats Units per garantir l'aterratge i l'enlairament dels avions haurien disparat a l'aire per intentar dispersar la massa de gent. Segons l'agència Reuters, ja hi hauria almenys cinc morts, i les forces nord-americanes presents a l'aeroport han mort almenys dos homes armats dins les instal·lacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els Estats Units han assegurat a primera hora de la tarda que desplegaran més tropes a l'aeroport per garantir-ne el control i han hagut d'aturar provisionalment els vols d'evacuació fins que puguin fer fora la gent de les instal·lacions. Un portaveu del departament de Defensa ha dit que tenen la intenció de treure del país desenes de milers d'afganesos que han col·laborat amb les seves forces durant aquests vint anys i que els traslladarien a dues bases militars de Wisconsin i Texas.

Caos a l'aeroport de Kabul

La desesperació de la gent també radica en què la majoria dels vols comercials han estat cancel·lats per donar prioritat als vols militars amb els quals alguns països -entre ells Espanya- intenten evacuar milers de persones que van treballar per a les tropes estrangeres o institucions internacionals. Està previst que desenes de vols militars s'enlairin cada dia de la capital afganesa, però donat el caos a l'aeroport, és difícil saber si serà possible. En primer lloc perquè es desconeix com arribaran fins l'aeroport les persones que han de ser evacuades, ni com poden ser identificades entre la gran massa de gent.

De fet, milers de persones s'han concentrat a les portes de l'aeroport aquest matí de dilluns i han envait la pista. Alguns fins i tot han trepat els blocs de formigó de gairebé 10 metres d'altura que hi ha al perímetre de les instal·lacions, o s'han llançat literalment a la pista i han començat a córrer darrera dels avions militars que avançaven a gran velocitat.

L'aeroport Hamid Karzai -l'aeroport internacional de Kabul porta el nom del primer president afganès després de la caiguda del règim talibà el 2001- era una zona de difícil accés. Només es permetia l'entrada de persones que tinguessin targeta d'embarcament. A més existia un perímetre de seguretat per evitar possibles atemptats que obligava les persones que volien viatjar a haver de caminar centenars i centenars de metres per arribar a la terminal. Policies afganesos controlaven l'entrada.

Ara no hi ha forces de seguretat afganeses, ni absolutament ningú que supervisi l'accés a les instal·lacions. Els Estats Units van començar a desplegar aquest cap de setmana gairebé 5.000 efectius a l'aeroport, però aquests militars no estan a l'exterior de les instal·lacions sinó dins, en una zona militar que ja abans estava reservada per a l'enlairament i aterratge de les forces internacionals.

Fins ara, escasses companyies aèries volaven a Kabul, però cada dia hi havia vols regulars de Turkish Airlines, per exemple, que enllaçaven Istanbul amb la capital afganesa. En els últims dies, davant el ràpid avanç talibà a l'Afganistan, aquesta aerolínia ja va començar a apujar els preus dels bitllets d'avió i dissabte demanava més de 4.000 euros per un bitllet de Kabul a Istanbul, quan el preu habitual amb prou feines supera els 1.000 per un bitllet d'anada i tornada.

Espanya té previst evacuar entre 500 i 600 afganesos

“Vostè està inclòs en la llista de persones a les quals s'ofereix participar en l'operació d'evacuació organitzada pel govern d'Espanya. El seu cònjuge, els seus descendents i ascendents directes i dependents, a més de les seves germanes no casades, també poden acollir-se en aquesta operació. Sisplau, estigui atent a posteriors comunicacions i li indicarem a quin lloc de Kabul ha de dirigir-se i en quin moment ha de fer-ho”. Amb aquest missatge de WhatsApp l'ambaixada espanyola a Kabul informa els afganesos que seran evacuats del país asiàtic amb vols del govern espanyol.

Espanya té previst evacuar entre 500 i 600 afganesos que van treballar per a les seves tropes, l'Agència Espanyola de Cooperació (Aecid), l'ambaixada o altres organitzacions espanyoles al país asiàtic, segons fonts oficials del ministeri de Defensa. Amb tot, aquesta xifra encara no és definitiva, perquè la legació diplomàtica continua rebent peticions cada dia. La situació és de tal emergència que el govern espanyol ni tan sols exigeix que els sol·licitants disposin de passaport per viatjar. Els que hagin treballat per als espanyols i puguin demostrar-ho d’alguna manera podran pujar a l'avió si és que poden accedir a l'aeroport de Kabul, que és el gran problema atesa la situació de caos. A més, també està previst que se'ls faci una prova d'antígens abans d’embarcar.

Com a màxim Espanya enviarà cinc vols d'evacuació: dos de militars (Airbus 400) i tres de comercials. Aquest vespre Defensa i Exteriors han confirmat que en surt un a les 22.30 hores des de la base aèria de Saragossa i demà dimarts un altre a les 9 hores del matí. Volaran fins a Dubai per fer-hi escala i, després, arribar fins a Kabul.

L'ambaixada espanyola a Kabul va tancar les portes diumenge davant l'entrada dels talibans a la capital, i l'ambaixador i el personal espanyol i de seguretat van ser evacuats a la zona militar de l'aeroport de Kabul.

stats