Carnaval a l'estiu? Els Països Baixos preparen un pla a llarg termini per adaptar la vida al covid

El govern reuneix 150 persones de diversos sectors per intentar reduir les decisions precipitades

3 min
Els Països Baixos apliquen un confinament nocturn per frenar els casos.

BarcelonaEl segon Nadal seguit amb restriccions, tocs de queda i confinaments ha generat una sensació generalitzada de frustració que se suma a la fatiga de dos anys d'incertesa. Per reduir al màxim els girs de volant i l'enuig de la població, el govern dels Països Baixos està treballant en una estratègia a llarg termini que ajudi els ciutadans a adaptar-se a una vida amb el coronavirus present. La mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) ha afirmat que, malgrat que la fase més greu de la pandèmia probablement s'acabarà aquest 2022, el virus seguirà circulant. Per això, l'executiu de Mark Rutte vol transmetre el missatge que tothom haurà d'aprendre a adaptar-se a aquesta realitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el diari neerlandès Telegraaf, el govern ha convocat un grup de persones procedents de diversos sectors de la societat per dissenyar un pla a llarg termini que preveu presentar a finals de gener. Aquesta estratègia es combinarà amb una revisió de l'enfocament sanitari que també està en marxa.

Entre les idees que hi ha sobre la taula hi figura, per exemple, la recomanació de planejar les reunions familiars multitudinàries a l'estiu, reservar els grans espectacles també per als mesos més calorosos, i acostumar-se a l'ensenyament a distància en cas que siguin necessaris confinaments. La idea general és que tota la societat, i no només el sistema sanitari i les empreses, ha d'aprendre a adaptar-se.

El primer pas són unes sessions de pluja d'idees amb 150 persones dels sectors de la cultura, l'hostaleria, els esports i altres àmbits de la societat. De moment, les organitzacions de cada àrea encara no hi estan involucrades formalment, sinó que el primer contacte és amb "ments creatives i crítiques", segons consta en una invitació creada a través de Linkedin, que ho defineix com unes "sessions exploratòries" per a una estratègia a llarg termini sobre el covid-19.

Carnaval a l'estiu?

L'alcalde de la ciutat neerlandesa de Breda, Paul Depla, que també és el president del comitè d'impacte social del coronavirus de l'Associació de Municipis dels Països Baixos, ja va traçar algunes idees fa unes quantes setmanes. "Necessitem un enfocament a llarg termini, perquè el coronavirus no desapareixerà", va dir. I va llançar alguns suggeriments: "Per què les vacances d'estiu duren sis setmanes i les de Nadal només dues? Si sabem que els riscos de les onades del covid són més alts a l'hivern, per què no canviem algunes setmanes?"

També va apuntar l'opció que les lligues de futbol es disputin entre el març i l'octubre. "És cert que caldrà acostumar-nos-hi. Però, si podem deixar de banda la tradició pel Mundial al Qatar, per què no pel coronavirus?", va argumentar. "O el carnaval. Sí, correspon al febrer o principis de març, però per què no fem un carnaval estiuenc?", va afegir.

Aquesta és la visió que té el govern neerlandès amb l'elaboració d'aquest pla a llarg termini. El covid segueix irrompent amb força durant la tardor i l'hivern, per la qual cosa cal pensar en reprogramar certes activitats per celebrar-les a l'estiu, quan el risc és més baix.

L'estratègia se centrarà en tres àmbits: en primer lloc, un paquet "bàsic" de normes que caldria tenir en compte durant tot l'any, com ara no donar-se la mà per saludar-se i assumir que caldrà dur mascareta en certs espais, com el transport públic. Un segon paquet "d'hivern", amb suggerències com ara reservar els grans espectacles i grans estrenes per als mesos d'estiu, i un paquet de mesures d'emergència per quan les coses vagin malament. L'objectiu és evitar les decisions precipitades, com el confinament que el govern va decretar just abans de Nadal, que s'allargarà almenys fins al 14 de gener. Des del 19 de desembre, només poden obrir les botigues imprescindibles, com els supermercats, les farmàcies o les benzineres. La resta, tot tancat, inclosos centres comercials, restaurants, fires nadalenques, cinemes, perruqueries, gimnasos i també els col·legis i les universitats.

stats