L'OMS augura la fi de la "fase aguda" de la pandèmia el 2022

Els contagis globals amb òmicron s'han incrementat un 11% i la mortalitat un 4%

3 min
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

BarcelonaQuan s'acabarà la pandèmia? No ho sap ningú, però l'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha aventurat aquest dimecres a pronosticar la fi de la seva "fase aguda" durant el 2022. El director general l'organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha augurat que durant l'any que ve se superarà l'etapa més dura, la de les morts, les hospitalitzacions i les afeccions més greus per culpa del covid.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb tot, el director de l'OMS per a Emergències Sanitàries, Mike Ryan, ha afegit que "és difícil que el virus s'elimini completament" en un futur pròxim, tot i que ha afirmat que possiblement causarà només brots ocasionals en poblacions no vacunades. Ha recordat que el virus de la grip A (H1N1), que va provocar una pandèmia el 2009, encara segueix circulant, "però ja no provoca la mort i destrucció d'aquell any" perquè les persones més vulnerables estan vacunades.

De moment, però, Tedros s'ha mostrat "molt preocupat" per la ràpida expansió de la variant òmicron del coronavirus, molt més contagiosa que les anteriors, que està provocant que cada cop més països batin rècords de casos i registrin xifres mai vistes fins ara. El dirigent etíop ha alertat que el fet que l'òmicron estigui agafant tanta embranzida mentre que la delta segueix circulant, pot provocar un "tsunami de casos". "Això seguirà posant una pressió immensa als treballadors sanitaris, ja esgotats, i situarà els sistemes de salut a prop del col·lapse", ha afirmat en roda de premsa.

"El virus seguirà evolucionant i amenaçant el nostre sistema sanitari si no millorem la resposta col·lectiva", ha subratllat, i ha insistit que la "clau" per superar la pandèmia és aconseguir una cobertura de vacunació alta a tots els països del món. Ha afirmat que la primera dosi és la més important per generar immunitat, i ha retret, de nou, que els països rics acumulin vacunes i administrin terceres i quartes dosis, mentre que hi ha molts països pobres amb nivells d'immunització irrisoris.

"Vergonya moral"

Ha recordat que l'objectiu marcat per l'OMS era que a finals d'aquest any tots els països haguessin vacunat el 40% de les seves poblacions i que s'arribés al 70% a mitjans del 2022, però ha lamentat que 92 dels 194 estats membres de l'ONU –és a dir, gairebé la meitat– no han arribat a la fita del 40%. "Era una meta factible, i no haver-ho aconseguit no només suposa una vergonya moral, sinó que costa vides i ha donat oportunitats al virus per seguir circulant i mutant", ha subratllat. Cada mutació augmenta el risc de variants que s'escapin de la immunització de les vacunes ja administrades.

Els problemes de subministrament han sigut la principal causa del fracàs, segons el directiu etíop, tot i que també ha dit que en molts casos les vacunes han arribat als països pobres a punt de caducar, o sense components essencials per administrar-les, com les xeringues. "Faig una crida als líders dels països rics i a la indústria perquè aprenguin les lliçons de les anteriors variants i treballin conjuntament per arribar a una cobertura de vacunació del 70%", ha insistit, i ha marcat el començament del mes de juliol com a data límit per assolir aquesta fita.

El màxim responsable de l'OMS ha considerat que, davant la velocitat d'expansió de l'òmicron, calen mesures "de salut pública i socials", que se sumin a les campanyes de vacunació, per evitar saturar les xarxes de salut i poder mantenir obertes les societats i les escoles.

Sobre la reducció de les quarantenes, tal com ha decidit aquest dimecres el govern espanyol i també altres països com els Estats Units, l'epidemiòleg de l'OMS Abdi Mahamud ha afirmat que, malgrat que l'organisme mundial recomana 14 dies d'aïllament, aquest període "es pot escurçar davant diverses situacions". "La prioritat és contenir la transmissió del virus, però cal buscar un equilibri perquè no impacti especialment en les societats i les economies", ha dit.

stats