Internacional 29/06/2013

Primera unió a Califòrnia després del restabliment del matrimoni gai

Una parella de lesbianes, primera a casar-se des de l'any 2008

Efe
2 min

San FranciscoUna parella de lesbianes va celebrar aquest divendres el primer casament entre persones del mateix sexe a Califòrnia des de l'any 2008 després del restabliment del matrimoni homosexual en aquest estat com a conseqüència d'una ordre d'un tribunal federal d'apel·lacions. Kristin Perry i Sandra Stier, parella des de 1997, es van casar a San Francisco en una cerimònia oficiada per la fiscal general de Califòrnia, Kamala Harris.

Kerry i Stier van ser demandants en el cas davant el Suprem sobre la Proposició 8, una esmena a la constitució de Califòrnia que prohibia el matrimoni homosexual en aquest estat. La Cort Suprema va invalidar dimecres la Proposició 8 i va demanar a una cort d'apel·lacions que desbloquegés el procés. Aquesta cort d'apel·lacions del novè circuit de Califòrnia va aixecar el bloqueig existent sobre la celebració de noces homosexuals i Perry i Stier van decidir casar-se immediatament.

També va voler casar-se divendres l'altra parella demandant en el cas contra la Proposició 8, formada per Paul Katami i Jeffrey Zarrillo, que es van donar el "sí vull" en una cerimònia oficiada per l'alcalde de Los Angeles, Antonio Villaraigosa, en el seu últim dia en el càrrec.

Els comtats californians poden començar a expedir llicències matrimonials per parelles homosexuals de forma immediata i no hauran d'esperar el termini d'entre 25 i 30 dies que creia necessari. La fiscal Harris va demanar dimecres a la cort d'apel·lacions que no esperés aquest termini perquè les unions de gais i lesbianes fossin una realitat. Harris va instar el tribunal a què actués com més aviat millor i oficialitzés la decisió del Suprem. En una decisió de 5-4, el Suprem va considerar que els demandants en el cas no tenien base per apel·lar i va donar instruccions al tribunal d'apel·lació perquè anul·lés el cas, el que invalida efectivament la Proposició 8. Aquesta esmena, aprovada en referèndum el novembre de 2008, definia el matrimoni com un enllaç només possible entre un home i una dona.

Llarga lluita per la igualtat de drets

L'esmena va frenar en sec les noces de la comunitat homosexual a Califòrnia, que sis mesos abans festejava la decisió del Tribunal Superior de Justícia d'autoritzar aquests matrimonis en considerar que prohibir-los resultava discriminatori. Entre maig i novembre d'aquell any 18.000 parelles del mateix sexe es van casar a Califòrnia. La reivindicació va continuar el 2009, quan dues parelles van desafiar la Proposició 8 per entendre que els negava drets per qüestió de sexe.

Un tribunal federal els va donar la raó a l'any següent, una decisió que els impulsors de la reforma legal van recórrer. La Cort d'Apel·lacions va ratificar la decisió el 2012 i els grups contraris a l'extensió del dret al matrimoni a tota la població van demanar l'empara del Suprem, que els hi va negar en un pronunciament històric.

stats