Internacional 23/03/2019

Cau l'últim reducte de l'Estat Islàmic a Síria

Forces kurdes anuncien la fi del 'califat' de l'EI després que els jihadistes hagin perdut el control de Baghouz

Efe
2 min
La bandera de les milícies kurdes de la FDS oneja en un edifici de Baghouz aquest dissabte,  després que Estat Islàmic hagi perdut el control d'aquesta ciutat, l'últim bastió que li quedava

DamascLes Forces Democràtiques Sirianes (FDS), una aliança armada liderada per kurds, han anunciat aquest dissabte la derrota territorial de l'autoproclamat 'califat' del grup jihadista Estat Islàmic (EI) a Síria.

El portaveu de les FDS, Mustafa Bali, ha anunciat via Twitter l'"eliminació total de l'autoproclamat 'califat'" el 29 de juny del 2014 a la ciutat de Mossul.

"Les Forces Democràtiques Sirianes declaren la total eliminació de l'autoproclamat califat i la derrota territorial de l'Estat Islàmic al 100%. En aquest dia únic, commemorem milers de màrtirs els esforços dels quals van fer possible aquesta victòria", ha afirmat el portaveu.

L'anunci de les FDS s'ha produït hores després que la Casa Blanca proclamés la victòria contra l'EI, tot i que encara continuaven els combats a Baghouz, última ciutat que ha estat en mans de l'EI, situada a pocs quilòmetres de la frontera amb l'Iraq.

Aquesta nit passada els avions de la coalició internacional també han bombardejat les últimes posicions on resistien els jihadistes, al costat de la faldilla de la muntanya de Baghouz, situada a la vora del riu Eufrates, a la zona rural de Baghouz.

Les FDS, un grup de milícies liderades per kurds i també integrada per àrabs, han expulsat l'EI de la majoria del nord-est de Síria, incloent-hi Al-Rakka, la capital 'de facto' del 'califat', que va ser conquerida l'octubre del 2017 després de quatre mesos de combats.

La campanya militar de les FDS es va reprendre el setembre del 2018 i s'ha desenvolupat lentament, especialment l'últim mes, a causa de la presència de milers de civils a Baghouz, la majoria dels quals han estat evacuats abans de l'assalt final.

Tot i la caiguda de Baghouz, l'EI encara té presència "residual" en vastes regions de l'Iraq i en zones desèrtiques de Síria, segons un mapa mostrat en públic aquesta setmana pel president nord-americà, Donald Trump, elaborat per una agència d'intel·ligència nord-americana.

stats