Internacional 13/01/2015

"No sabem com, però 'Charlie' seguirà existint"

'Charlie Hebdo' torna aquest dimecres als quioscos amb un tirada que passa dels 60.000 als 3 milions d'exemplars

Agències
2 min
El nou redactor en cap del 'Charlie Hebdo¡, Gerard Biard, el caricaturista Luz i el periodista Patrick Pelloux, ploren durant la roda de premsa en què han presentat el nou número de la revista / EFE

ParísDel 'Charlie Hebdo' s'imprimien, cada setmana, 60.000 exemplars. Aquest dimecres, quan es compleixen set dies des del nefast dimecres en què dos terroristes van irrompre al consell de redacció del setmanari portant la mort a la publicació i la commoció a França, l'emblemàtica capçalera satírica torna als quioscos amb una tirada excepcional: 3 milions d'exemplars. Aquesta tirada, que supera de llarg el milió inicial que es pensava editar, no tindrà cap traducció pràctica a Catalunya, on costarà trobar-la: només es vendrà a Barcelona i Girona, les ciutats on normalment es distribueix. El seu nombre no superarà els 200 exemplars. Hi haurà, aixó sí, una versió electrònica, amb traduccions en espanyol, anglès, turc i àrab.

És el d'aquesta setmana un exemplar històric, amb una portada novament provocadora, la del profeta Mahoma plorant, una decisió que els seus autors han defensat com la més coherent amb la memòria dels assassinats en l'atemptat. La portada, amb el profeta sostenint un cartell amb el lema 'Jo sóc Charlie' i el titular 'Tot està perdonat', no ha estat mostrada pels mitjans de referència del món àrab, ni per molts diaris asiàtics i africans.

Dilluns a la nit la redacció del setmanari tancava l'edició d'aquesta setmana a les oficines del diari 'Libération', que ha acollit els companys del 'Charlie Hebdo' en un moment molt complicat des del punt de vista professional i, òbviament, emocional. Poc després la portada ja circulava per internet. Però no ha estat fins aquest dimarts que el nou redactor en cap de la revista Gérard Biard, l'articulista Patrick Pelloux i el dibuixant Renald Luzier, 'Luz', han presentat el número especial. Ho han fet en una roda de premsa molt emotiva.

La decisió de la revista de representar Mahoma en el seu retorn ha centrat bona part de les preguntes. A França, el Consell Francès del Culte Musulmà ha convidat a "mantenir la calma" i a evitar reaccions "emotives o incongruents" en nom del "respecte a la llibertat d'expressió". Des de la revista afirmen tenir-ho clar: "El nostre Mahoma només és un bon homenet que plora". És el mateix Mahoma que, sovint present en les pàgines de la revista, va motivar l'atemptat del 2011 —quan el diari va patir un incendi— i la massacre del passat dimecres. I malgrat tot, un "simple dibuix". "Un dibuix per mirar el món amb distància" perquè "Charlie", recorda el dibuixant, "consisteix precisament en això, en prendre distància. I sí jo sóc 'Charlie', jo sóc poli, jo sóc jueu, jo sóc musulmà i també sóc ateu".

Amb veu entretallada, 'Luz', autor de la portada del"Charlie Hebdo dels supervivents" ha afirmat que els dibuixos, les caricatures, no són més que una forma de "relatar un món complicat, absurd". "Pensàvem que dibuixar ens protegiria de la ineptitud, però no va ser així", ha prosseguit. "Tornem als quioscos, perquè si podem mantenir-los amb vida, si podem conservar el paper, si aconseguim donar vida a les idees i els dibuixos, a França i en tots els racons del món, llavors haurem guanyat", ha dit entre llàgrimes.

"No sabem com, però 'Charlie' seguirà existint sense interrupció, començant a partir de demà", ha assegurat el cap de redacció. Els periodistes, emocionats, aplaudien.

stats