Internacional 22/11/2021

L'abstenció marca les eleccions regionals a Veneçuela

L'oposició només guanya en tres dels 23 estats veneçolans i veu perillar la seva capacitat cap a les presidencials del 2024

ARA
2 min
El president de veneçuela, Nicolás Maduro, celebra la victòria del chavisme a les eleccions regionals de 2021.

BarcelonaEl chavisme s'ha endut aquest diumenge una victòria aclaparadora en les eleccions regionals i locals a Veneçuela. El partit de Nicolás Maduro s'ha imposat en 20 dels 23 estats del país (inclòs Caracas), mentre que l'oposició, que havia decidit tornar a presentar-se després del boicot a les presidencials del 2018, se n'ha endut només tres. Uns resultats que són encara pitjors que els de les regionals del 2017, quan l'oposició va guanyar en quatre estats i el chavisme en 19. La falta d'unitat ha perjudicat encara més els partits opositors, ja que, analitzant els resultats, és fàcil constatar que si s'haguessin unit haurien aconseguit imposar-se en tres estats més, segons Efe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els comicis, en què va votar un 41,8% del cens, comptava per primer cop en 15 anys amb una Missió d'Observació Electoral de la Unió Europea (MOE-UE). Els resultats de les eleccions municipals encara no estaven disponibles aquest dilluns, a excepció de Caracas, que, com a capital, té un estatus especial. Allà també hi va guanyar el chavisme, encapçalat per l'exministra de l'Interior Carmen Meléndez, que es va endur el 58,93% dels vots, mentre que l'opositor Antonio Ecarri (Alianza Lápiz) en va obtenir el 15,54%. El candidat de la Taula de la Unitat Democràtica (MUD), les sigles que es van endur la victòria en les eleccions parlamentàries del 2015, ha quedat en tercer lloc a la capital.

L'oposició només ha guanyat als estats de Cojedes, un tradicional bastió chavista, a Nueva Esparta i a Zulia, l'estat més poblat del país. A Cojedes i Zulia va vèncer la MUD, però en el cas de Nova Esparta va ser el candidat d'un nou partit, Fuerza Vecinal.

"La victòria és impressionant", es felicitava el president Nicolás Maduro, envoltat de simpatitzants. "La meva crida a tothom, guanyadors i no guanyadors, és a respectar els resultats, és al diàleg polític, és a la reunificació nacional", ha afegit des del palau presidencial de Miraflores. Per la seva banda, el líder de l'oposició i excandidat a la presidència Henrique Capriles, que va liderar la campanya de l'oposició en aquests comicis, va dir també a Twitter que farà una valoració dels resultats quan disposi de tota la informació, sense donar més detalls. "La conclusió d'aquests resultats és que hem de replantejar la nostra estratègia fins ara", admetia Tomas Guanipa, candidat de l'oposició a l'alcaldia de Caracas. Els analistes apunten ja, de fet, que els mals resultats de l'oposició poden perjudicar la seva capacitat per presentar-se a les eleccions presidencials del 2024.

stats