L'assessor per a Ucraïna de la Casa Blanca acusa Trump d'amagar informació en el cas Biden

L'administració hauria alterat la transcripció de la trucada al president ucraïnès

Alexander Vindman, tinent coronel de l'exèrcit dels Estats Units i heroi de guerra, ha ofert aquest dimarts un testimoni que pot ser molt perjudicial per al president Donald Trump i es pot convertir en més munició en el procés d' impeachment que acapara la política nord-americana.

Guia per no perdre's en el procés de l''impeachment'

En una declaració a porta tancada que ha durat deu hores, el màxim assessor de la Casa Blanca en política ucraïnesa ha confirmat que tant Donald Trump com Volidímir Zelenski, el seu homòleg ucraïnès, van parlar del líder demòcrata Joe Biden, del seu fill Hunter i de la companyia de gas Burisma. El fet que Trump pressionés el cap de govern d'un país estranger perquè tragués draps bruts del seu rival a les eleccions ha desencadenat el procediment de judici polític a les cambres nord-americanes.

Vindman és el primer testimoni en la investigació que va presenciar la trucada del 25 de juliol entre Trump i Zelenski, i ha revelat que la Casa Blanca va manipular la transcripció de la conversa, que el president va fer pública després que esclatés l'escàndol. La transcripció ometia detalls importants, sobretot els que parlen de Biden. El militar va intentar introduir correccions perquè reflectís amb més claredat la realitat de la conversa, però les seves esmenes no van aparèixer a la publicació definitiva. 

El testimoni també ha qüestionat la veracitat de les declaracions de l'ambaixador nord-americà a la Unió Europea, Gordon Sonland, davant la comissió d'investigació del cas. Segons Vindman, l'ambaixador –un donant de la campanya de Trump sense experiència diplomàtica– hauria insistit davant seu i altres assessors que Zelenski havia d'accedir a investigar els Biden per aconseguir una trobada amb Trump. "Vaig dir a l'ambaixador Sonland que les seves declaracions eren inadequades, que la demanda d'una investigació sobre els Biden no tenia res a veure amb la seguretat nacional". Sonland ho havia negat. 

Les declaracions de Vindman arriben una setmana després que William Taylor, el diplomàtic nord-americà de més rang a Ucraïna, testifiqués que l'administració nord-americana hauria condicionat l'entrega de partides d'ajuda militar a l'obertura d'una investigació contra Joe Biden, rival demòcrata de Trump a les pròximes eleccions, i el seu fill Hunter, que va formar part de la junta directiva d'una empresa de gas ucraïnesa.

L'ús partidista de les relacions diplomàtiques d'estat és considerat un crim federal a la Constitució nord-americana.

Els demòcrates avancen en l' impeachment

La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, la demòcrata Nancy Pelosi, ha convocat una votació aquest dimecres per ratificar formalment el procés cap a l' impeachment. Un cop ratificat, els testimonis i els documents de la investigació seran públics.

Tant la Casa Blanca com portaveus republicans han menystingut les noves mesures de Pelosi, perquè consideren tot el procés una "caça de bruixes injustificada". L'administració Trump s'ha negat a col·laborar amb la investigació des del principi.