BALCANS
Internacional 16/05/2012

Ratko Mladic fa gestos amenaçants a les mares de Srebrenica en el primer dia del seu judici

L'exgeneral serbobosnià s'ha passat un dit pel coll amenaçant amb degollar una de les dones presents al tribunal. Mladic va a judici a l'Haia per la matança de Srebrenica i afronta 11 càrrecs de crims de guerra i contra la humanitat

Efe
2 min
Ratko Mladic en la primera jornada del seu judici al TPII. / TOUSSAINT KLUITERS / REUTERS

L'HaiaLa fiscalia del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII) ha començat aquest dimecres el judici de l'exgeneral serbobosnià Ratko Mladic, acusat de crims de guerra i de lesa humanitat, entre els quals hi ha el genocidi, perpetrats durant la guerra de Bòsnia (1992-95). El TPII ha mantingut la data de l'obertura del judici després de rebutjar la sol·licitud de recusació del jutge que presideix el cas, l'holandès Alphons Orie, al qual l'exmilitar serbobosnià volia retirar de la terna per una suposada manca d'imparcialitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Abans de donar la paraula a la fiscalia, el jutge Orie ha fet pal·lesa la seva "sorpresa" per "un error molt important de la fiscalia" per entregar amb retard determinats documents de la defensa de Mladic, però ha recordat que aquell error no té per què provocar un retard en l'inici del judici.

Mladic ha comparegut vestit amb un vestit de jaqueta negre i corbata, sense la seva característica gorra i amb un bon aspecte físic. L'exgeneral ha fet gestos amenaçants a les mares de les víctimes de la matança de Srebrenica que han assistit a la primera sessió del judici. El jutge li ha cridat l'atenció després que Mladic es passés un dit pel coll amenaçant amb degollar una dona que va perdre el seu fill, marit i germans en la massacre.

La fiscalia "demostrarà la mà de Mladic" en els crims de Bòsnia

En l'exposició dels seus al·legats inicials, la fiscalia ha afirmat que "demostrarà sense cap dubte que la mà de Mladic era al darrere de cadascun dels crims [...] que es van cometre sense cap altra raó que l'ètnia" de les víctimes musulmanes, en paraules del fiscal Dermot Groome.

"Els atacs [als musulmans] van arribar a nivells tals com per a classificar-los de genocidi", ha afegit el jurista nord-americà en una clara referència a la matança de Srebrenica. El fiscal també ha mostrat vídeos del setge de la ciutat de Sarajevo, comentant que durant els atacs serbobosnians a aquella ciutat –assetjada des dels turons per francotiradors– "hi havia sang i restes de carn humana per tot arreu".

La fiscalia, que en total compta amb 200 hores per al judici, exposarà entre avui i demà els seus al·legats inicials, mentre que els advocats de Mladic faran el mateix un cop els fiscals acabin de presentar les proves i cridar els testimonis.

El "carnisser dels Balcans"

El començament del judici es produeix un any després de la detenció de Mladic –abans estava amagat–, 17 anys després que el tribunal publiqués el 1995 la primera acusació en contra seva i 20 anys després que esclatés la guerra de Bòsnia. Els fiscals presentaran durant el judici els testimonis de 411 persones, set dels quals es personaran a la sala i la resta farà les seves declaracions per escrit, si bé 141 testimonis estan disposats a ser acarats per la defensa de Mladic.

Conegut com el "carnisser dels Balcans", Mladic, de 70 anys, està acusat del genocidi de quasi 8.000 musulmans homes en l'enclau de Srebrenica el 1995, que en aquell moment estava protegit per "cascos blaus" holandesos.

stats