Internacional 28/08/2017

Les FARC comencen el congrés per ser un partit marxista

L'exguerilla, que ja ha entregat les armes, presenta un patrimoni de 274 milions d'euros

Ara
2 min
El dirigent de les FARC Iván Márquez intervé al congrés en què la guerrilla ha de convertir-se en partit polític.

BarcelonaCinc dècades després d'iniciar la lluita armada, les FARC fan l'últim pas per convertir-se en un partit polític i tancar definitivament l'etapa com la guerrilla en actiu més antiga i guanyar-se un lloc al Parlament colombià en compliment dels acords de pau amb el govern de Juan Manuel Santos. Segons el text consensuat, durant les dues pròximes legislatures l'estat garanteix a les FARC 10 escons al Senat i el Parlament, així com al voltant de mig milió d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les FARC, ja que ja han entregat les armes, fan aquests dies i fins al divendres 1 de setembre el congrés per transformar-se en una formació política que durà al seu ADN la defensa del marxisme. A la inauguració diumenge del congrés, el màxim líder guerriller, Rodrigo Londoño Timochenko, va deixar clares les seves bases en dir que les FARC es transformaran en el congrés en una "nova organització exclusivament política que exercirà la seva activitat per mitjans legals", però sense renunciar als "fonaments ideològics o projecte de societat", va subratllar.

El govern i les FARC van signar un acord de pau després de quatre anys d'intenses negociacions a l'Havana en què les dues parts van anar debatent punt per punt la fi d'un conflicte que ha provocat set milions de desplaçats forçosos, 220.000 assassinats (la majoria civils) i 25.000 desapareguts. El president Santos va voler passar per un plebiscit el text acordat i, tot i que significava la pacificació del país, el 'no' es va imposar per un estret marge i amb una participació molt més baixa del que es preveia. No obstant això, mesos després, Santos rebia un important suport amb la concessió del premi Nobel de la pau pels seus esforços per silenciar les armes, malgrat un fort rebuig de part de l'oposició encapçalada pel seu antecessor, Álvaro Uribe.

D'altra banda, aquest mes d'agost les FARC han revelat a l'ONU el seu patrimoni, xifrat en 963.241.000 de pesos (gairebé 274 milions d'euros) entre immobles, terres, vehicles, bestiar i diners en efectiu. La fiscalia, però, va criticar la indefinició de l'inventari, que no inclou mapes ni registres de les propietats i sí una relació d'escombres, gerres, botes, espremedores de taronges i fins i tot tractaments mèdics com cirurgies umbilicals, extracció de varius i una operació de penis, motiu pel qual ha demanat que la llista sigui "esmenada com més aviat millor".

stats