Estats Units
Internacional 09/11/2022

Un congressista de la generació Z i la primera governadora lesbiana: candidats que han fet història

Les eleccions de mig mandat dels Estats Units han deixat algunes fites

ARA
3 min
Seguidors de la nova governadora de Massachussets, Maura Healey, la primera obertament lesbiana en ostentar aquest càrrec.

BarcelonaTot i que el recompte a molts estats encara no ha acabat, les eleccions de mig mandat d'aquest dimarts als Estats Units ja han deixat algunes victòries que entraran als llibres d'història.

L'activista Maxwell Frost, de Florida, serà el legislador més jove aquest mandat als Estats Units.
Frost

Florida

El demòcrata serà el primer congressista de la generació Z

L'activista de 25 anys Mawell Frost ha guanyat un seient a la Cambra de Representants dels Estats Units com a representant demòcrata del 10è districte de Florida. Es converteix així en el primer membre de la generació Z escollit per a un càrrec al Congrés. L'afrocubà serà el congressista més jove de la cambra, un honor que va ostentar durant un temps la popular congressista Alexandria Ocasio-Cortez. Amb una agenda també progressista, marcada per la lluita contra la crisi climàtica, contra les armes i pel dret a l'avortament, Frost ha apel·lat al vot més jove i ha guanyat.

La nova governadora de Massachussetts, Laura Healey.
Healey

Massachusetts

La demòcrata serà la primera governadora lesbiana

La demòcrata Maura Healey, de 51 anys, serà la primera dona lesbiana que és elegida governadora d'un estat dels Estats Units. Les projeccions oficials la confirmen com a futura governadora de Massachusetts, on s'ha imposat al candidat que tenia el suport de Donald Trump, el republicà Geoff Diehl. La seva històrica victòria posa fi a vuit anys de govern republicà en aquest estat. No és la primera dona governadora d'aquest estat, però sí la primera que es declara obertament homosexual. L'oposició a la derogació de Roe vs Wade per part del Tribunal Suprem ha estat un dels eixos de la seva campanya, juntament amb la millora de l'atenció als infants i de l'ocupació.

El primer governador negre de Maryland, Wes Moore.
Moore

Maryland

El demòcrata serà el primer governador negre d'aquest estat

Un altre candidat que fa història és el demòcrata Wes Moore, de 44 anys, que serà el primer governador negre de Maryland, un estat que no havia tingut mai un afroamericà al capdavant. El demòcrata dirigia una organització contra la pobresa que es diu Robin Hood. "No m'ha passat per alt que he fet una mica d'història avui", ha dit quan s'ha confirmat la seva victòria, però ha destacat: "La història que més importa és la que farem els quatre anys vinents". Moore és el tercer governador negre que s'ha elegit fins ara als Estats Units: només Massachusetts i Virgínia han elegit en el passat governadors afroamericans.

La nova senadora d'Alabama, Katie Britt.
Britt

Alabama

La republicana serà la primera senadora per aquest estat

La republicana Katie Britt s'ha convertit en la primera dona que Alabama envia al Senat. Aquest estat mai havia tingut una senadora, un càrrec que, en general a tots els Estats Units, només han ostentat 58 dones des que la primera va ser escollida el 1932. Britt manté un seient que ja era republicà, però relleva el senador Richard Shelby, que es retirava després de 36 anys. La mateixa Britt ha destacat que serà l'única republicana amb fills en edat escolar que tindrà un seient al Senat, on ha promès ser "una veu forta en favor de les famílies".

La portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, en el seu acte de comiat amb el president Donald Trump.
Sanders

Arkansas

La republicana, exportaveu de Donald Trump, serà la primera governadora de l'estat

Sarah Huckabee Sanders, que va ser portaveu de la Casa Blanca amb Donald Trump, hauria guanyat la cursa a governadora d'Arkansas, i es converteix així en la primera dona que ostentarà aquest càrrec. Sanders és una cara coneguda de la política nord-americana, ja que va defensar des de l'estrada de la Casa Blanca polítiques de Trump com la separació de nens immigrants dels seus pares a la frontera. Als seus 40 anys, Sanders succeeix el fins ara governador republicà d'aquest estat, Asa Hutchinson. En la seva campanya, l'exportaveu de Trump ha criticat durament l'"extrema esquerra" demòcrata.

Hochul es la nova governadora de Nova York.
Hochul

Nova York

La demòcrata serà la primera governadora d'aquest estat

La demòcrata Kati Hochul s'ha convertit aquesta matinada en la primera governadora de l'estat de Nova York. Hochul ha mantingut el feu tradicionalment demòcrata, després d'una campanya molt més ajustada del que és habitual. La demòcrata havia de refer la confiança de l'electorat blau després de la retirada del governador Andrew Cuomo per un escàndol d'assetjament sexual. Hochul, que porta un any en el càrrec des d'aquella dimissió, ha aconseguit superar el patent descontentament dels novaiorquesos en aquestes eleccions –per l'afer Cuomo, la gestió de la pandèmia i l'augment de la criminalitat– i ha superat el seu rival Lee Zeldin, que tenia el suport de Trump.

stats