Internacional 02/10/2019

Corea del Nord prova un nou míssil dissenyat per ser disparat des d'un submarí

El llançament es fa poc després que el règim es mostrés obert a reprendre el diàleg amb els EUA

Efe
2 min
Una cadena de televisió sud-coreana mostra la trajectòria del míssil llançat per Pyongyang.

SeülCorea del Nord ha provat aquest dimecres el que sembla que és un nou míssil dissenyat per ser llançat des de submarins. La prova ha tingut lloc un dia després que Pyongyang anunciés que reprendria les negociacions amb els Estats Units aquesta mateixa setmana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'Estat Major Conjunt sud-coreà ha explicat en un comunicat que el llançament ha sigut a les 7.11 hora local "des del mar, al nord-est de Wonsan [costa oriental nord-coreana]". A prop d'aquesta zona hi ha la drassana de Sinpo, epicentre del programa de submarins i on el règim va revelar al juliol l'existència d'un nou model, el Sinpo-C, que tindria capacitat per carregar més d'un míssil, a diferència d'anteriors submergibles.

Seül creu que el projectil llançat aquest dimecres és de la sèrie Pukguksong (Estrella Polar) i que hauria arribat a una altitud màxima de vol de 910 quilòmetres i volat 450 quilòmetres cap a l'est, abans de precipitar-se en aigües de la zona econòmica exclusiva del Japó. De fet, el govern nipó ha condemnat durament el llançament del míssil.

Tot apunta que es tracta d'un nou projectil Pukguksong per les seves característiques de vol, ja que segons els primers càlculs dels experts, el míssil podria haver recorregut gairebé 2.000 quilòmetres si s'hagués llançat amb una trajectòria menys parabòlica. Això no només suposa una millora d'aquest programa, sinó que es tracta del primer míssil balístic d'abast mitjà –un projectil amb categoria d'arma estratègica– que dispara Pyongyang des que es va autoimposar una moratòria el 2018.

El president nord-americà, Donald Trump, s'havia mostrat molt satisfet amb l'aprovació d'aquesta moratòria que afecta míssils de rang ampli. Però amb el llançament d'aquest dimecres, Corea del Nord sembla posar en evidència que vol avenços substancials en l'imminent diàleg sobre desnuclearització amb els EUA.

El sempre opac règim de Kim Jong-un estaria enviant el missatge que no vol una nova cimera de líders que deixi només una altra encaixada de mans simbòlica, de la qual Trump es pugui vanagloriar, sinó que vol acordar un aixecament de sancions i que Washington es comprometi a no potenciar el seu desplegament militar a la regió.

A més, cal tenir en compte que el llançament d'aquest dimecres ha tingut lloc un dia després que Seül presentés els seus primers caces F-35, una arma nord-americana que Pyongyang ha criticat per les seves capacitats estratègiques.

stats