Internacional 19/12/2020

La nova soca del Regne Unit, el 70% més contagiosa, fa tornar Londres al confinament total

Johnson cancel·la el Nadal definitivament i redueix de cinc dies a un el relaxament de restriccions

Quim Aranda
4 min
Boris Johnson, durant la conferència de premsa d'aquesta tarda, a Downing Street

LondresLondres i el sud-est del Regne Unit tornen al confinament total. El primer ministre britànic, Boris Johnson, i els primers ministres de Gal·les, Mark Drakeford, i d'Escòcia, Nicola Sturgeon, han cancel·lat definitivament les festes de Nadal d'uns 20 milions de persones després que els científics que assessoren el govern britànic hagin advertit que la nova soca del coronavirus, identificada recentment, s'estén molt més ràpidament i està al darrere de l'augment exponencial de contagis de les últimes setmanes a la capital britànica. "Potencialment, [la velocitat de contagi és] fins al 70% més ràpida", ha dit Johnson en una conferència de premsa que ha celebrat a Downing Street aquest dissabte a la tarda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Immediatament després de la seva intervenció a Londres, Mark Drakeford ha anunciat des de Cardiff també el confinament total, després de constatar que el ritme amb què s'estén la pandèmia al país obeeix al mateix patró que s'està registrant a la veïna Anglaterra. "Sabem que a dia d’avui hi ha centenars de persones arreu de Gal·les que pateixen aquesta variació, i seran més contagioses per a la resta".

Per la seva banda, des d'Edimburg, Nicola Sturgeon ha fet conèixer la prohibició de viatjar d'Escòcia a Anglaterra durant el període festiu i si no és per raons molt excepcionals. Sturgeon ha assegurat també que les autoritats sanitàries tenen constància de 17 casos produïts al país per la nova soca, i tallant la mobilitat es vol impedir un augment exponencial com el que s'ha registrat a Londres i el sud-est de Gran Bretanya. A més, des del dia de Sant Esteve, Escòcia entrarà en el nivell 4 de restriccions –en té 5–, fet que obligarà a tancar pubs, restaurants i tot el comerç no essencial. La durada de les mesures serà de tres setmanes. L'escola no es reprendrà fins a l'11 de gener, i durant la primera setmana del nou trimestre les classes seran virtuals.

Pel que fa a les característiques de la nova soca, el premier ha comentat que hi ha encara "un alt grau d'incertesa" i que cal continuar analitzant totes les dades per certificar aquesta propagació tan ràpida. En tot cas, "sembla que ara està sent impulsada per la nova variant del virus", ha dit també Johnson. Amb tot, ha volgut destacar que "no hi ha proves que provoqui una malaltia més greu o una mortalitat més alta".

Per bé que que els missatges sobre la virulència i mortalitat de la nova soca del virus han volgut ser tranquil·litzadors, també en el sentit que la variant del SARS-CoV-2 no reduirà l'efectivitat de la vacuna, Patrick Vallance, un dels dos màxims assessors científics del govern, que ha participat en la conferència de premsa de Johnson, ha comentat que la soca conté 23 canvis. "Molts estan associats a canvis en la proteïna que produeix el virus. Aquest és un nombre inusualment gran de variants –ha continuat–, també en zones del virus que se sap que estan associades a la manera com s'uneix a les cèl·lules humanes i hi entren. Per tant, hi ha alguns canvis que causen preocupació pel que fa al seu aspecte".

Més de dos milions de contagiats

L'anunci de Johnson ha tingut lloc quasi al mateix temps que el govern feia públiques les noves dades de contagis diaris (27.052), amb què ja s'han superat els dos milions des de l'inici de la pandèmia. El nombre de morts comptabilitzats en les últimes 24 hores és de 534.

A partir d'aquest diumenge, doncs, el fins ara nivell 3 de restriccions s'eleva al 4, i tornen les normes de confinament del novembre. Totes les botigues no essencials, els gimnasos, els cinemes, les perruqueries i altres espais d'oci es veuran obligats a tancar durant, almenys, les pròximes dues setmanes. Al mateix temps, es demana que els contactes entre membres de diferents bombolles es limitin a una sola persona i sempre que sigui en espais exteriors.

La resta d’Anglaterra també veu com la política de bombolles nadalenques, que en principi permetria reunir-se fins a tres de llars diferents durant cinc dies, del 23 al 27 de desembre, només serà possible el dia de Nadal. El mateix patró segueix Escòcia i Gal·les, on les restriccions entren en vigor aquesta mitjanit.

Les noves restriccions cauen com una galleda d'aigua freda al sector comercial i el món dels espectacles –tota la restauració ja va haver de tancar dimarts–, que veuen com han d'abaixar persianes just en els dies previs a Nadal.

La lleugera flexibilització de les restriccions va començar el 2 de desembre i només ha durat 17 dies. Johnson ha volgut empatitzar amb els milions de persones afectades: "Sé quanta emoció sent la gent en aquesta època de l’any i la importància que té, per exemple, que els avis vegin els seus nets i que les famílies estiguin juntes. Així que sé com serà de decebedor. Però hem dit al llarg d'aquesta pandèmia que hem de guiar-nos per la ciència".

Patrick Vallance ha aportat dades ben significatives amb què donar suport a les decisions preses. Així, ha informat que, molt probablement, "la nova variant va sorgir a mitjans de setembre a Londres o a Kent" i que és responsable "de més del 60% de les infeccions a la capital". "Avança ràpidament i s'està convertint en la variant dominant", ha conclòs.

stats