Rússia

Navalni, traslladat a un hospital penitenciari després que els seus metges alertessin que el seu estat és crític

La UE no es planteja per ara sancions però fa responsable el Kremlin de la seguretat i la salut de l'opositor rus

4 min
Navalni, durant el judici del febrer.

El líder opositor rus Alexei Navalni, empresonat a prop de Moscou i en vaga de fam des del 31 de març, ha estat traslladat a un hospital penitenciari, segons han informat aquest dilluns les autoritats. "S'ha pres la decisió de traslladar A. Navalni a l'hospital regional per a condemnats i és al penal IK-3", han dit en un comunicat el servei federal penitenciari. Dissabte els metges que atenen el dissident van alertar que es troba en un estat “crític” i que pot patir una aturada cardíaca “en qualsevol moment”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els companys de Navalni han convocat manifestacions aquest dimecres arreu de Rússia per salvar la vida de l’opositor. En un vídeo penjat a YouTube, Leonid Volkov i Ivan Jdanov demanen als russos que surtin dimecres a les set de la tarda a totes les places del país per salvar la vida de l’opositor, en un desafiament obert al president Vladímir Putin, que en aquell moment té previst fer el seu discurs de l’estat de la nació. Al gener la policia va reprimir amb duresa les protestes per l’alliberament de Navalni, que va ser detingut a l’aeroport de Moscou al tornar al país després de recuperar-se a Alemanya de l’enverinament que va patir l’estiu passat i del qual responsabilitza el Kremlin.

“Heu vist mai com assassinaven algú? Això és el que estem veient ara”, diu Volkov al vídeo. “Si no responem ara, vindran els temps més foscos per a la gent lliure. Rússia caurà en una desesperança total”, adverteix. La fiscalia russa ja ho té tot a punt per qualificar de “grup extremista” la fundació anticorrupció FBK de l’opositor, de manera que els seus companys s’exposaran a ser acusats de “terroristes” i a condemnes de fins a sis anys de presó.

La portaveu de Navalni, Kira Iarmix, que era al seu costat quan es va desmaiar a causa de l’enverinament en un vol intern en què tornava de Sibèria l’agost passat, ha fet una crida desesperada a Facebook: “L’Aleksei s’està morint, en la seva situació és cosa de dies”. “Em sento com en aquell avió, però ara està passant a càmera lenta”, afegia. Els seus advocats han denunciat que està sotmès a abusos que podrien ser considerats tortures, com la privació de son.

Tres setmanes en vaga de fam

Navalni, de 44 anys, que compleix una sentència de dos anys i mig de presó en un centre de màxima seguretat a un centenar de quilòmetres de Moscou, u, es va declarar en vaga de fam el 31 de març per reclamar que els seus metges de confiança poguessin atendre’l, ja que té dues hèrnies discals i havia perdut la sensibilitat en mans i cames. Segons van informar els seus metges aquest cap de setmana, les anàlisis a què han tingut accés els seus advocats revelen uns nivells alarmants de potassi, que apunten a una fallada renal. La seva dona, Iúlia, que el va visitar la setmana passada a la presó de la localitat de Pokrov, va explicar que havia perdut 9 quilos i que ara en pesa 76.

Pressió internacional

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha reclamat en un comunicat a les autoritats russes que permetin l’accés als metges de confiança de l'opositor i ha fet responsable el Kremlin de “la seguretat i la salut” de Navalni mentre estigui empresonat. La qüestió russa ha sigut un dels principals temes de conversa a la reunió virtual d'aquest dilluns entre els ministres d'Exteriors de la UE que han reiterat, per boca de Borrell, que Rússia ha de garantir que Navalni tingui accés a metges de confiança.

La qüestió russa, però, és molt més àmplia a la UE. "La situació a la frontera entre Ucraïna i Rússia és molt preocupant, hi ha més de 150.000 soldats russos, més que mai, i el risc d'escalada és evident", ha dit l'alt representant. Tot i això, la UE no es planteja per ara ampliar les sancions ja vigents contra funcionaris russos. "Per a nosaltres les sancions no són un fi, però evidentment si hi ha actuacions per part de Rússia que ens sembla que necessitin aquesta resposta és la que donarem", ha dit la ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, després de la reunió, per deixar clar que el tema tornaria a l'agenda dels ministres del ram en la pròxima trobada, informa Júlia Manresa Nogueras.

L’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha advertit en una entrevista a la CNN que les autoritats russes s’exposaran a “conseqüències” si el líder opositor Aleksei Navalni mor a la presó.

Però fins ara res apunta que el Kremlin estigui disposat a cedir a les demandes del principal opositor de Putin. En una entrevista a la BBC, Andrei Kelin, ambaixador rus a Londres, va assegurar: “No deixarem que mori a la presó; Navalni actua com un hooligan i només intenta cridar l’atenció”.

L’equip mèdic demana accés

La metge personal de Navalni, Anastàsia Vasilieva, que també és una de les seves aliades, va reclamar dissabte per carta a les autoritats penitenciàries accés immediat del seu equip mèdic a l’opositor. “El nostre pacient pot morir en qualsevol moment i necessita ser traslladat a una unitat de cures intensives”, va alertar, i va citar el resultat de les anàlisis que li han practicat. Els metges recorden també les seqüeles que pateix l’opositor pel recent enverinament amb un agent químic de tipus Novitxok.

stats