Internacional 04/03/2021

La crisi sanitària del Brasil, un avís per al món sencer

Els científics apunten que la variant brasilera facilita la reinfecció

M. Andreoni, E. Lodoño i L. Casado
3 min
Enterrament d’una víctima de covid-19 a Manaus.

Rio De JaneiroEl covid-19 ja ha deixat un rastre de mort i desesperació al Brasil, un dels països més castigats del món per la pandèmia. Ara que es compleix un any de l’esclat del virus, el país registra un altre rècord esfereïdor: dimarts es van comptabilitzar 1.700 morts per coronavirus, el nombre més alt en un dia des de l’inici de la crisi sanitària. Cap altre país segueix enfrontant-se a noves xifres rècord de morts i a un sistema sanitari a la vora del col·lapse després de tants mesos d’horror. El Brasil, en canvi, no veu la llum al final del túnel. “L’acceleració de l’epidèmia en diversos estats està provocant el col·lapse dels sistemes hospitalaris públics i privats, cosa que pot passar aviat a totes les regions del Brasil”, va dir l’Associació Nacional de Secretaris de Salut en un comunicat. “Malauradament, la lenta distribució de vacunes encara no suggereix que aquest escenari es pugui revertir a curt termini”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

I les notícies empitjoren per al país sud-americà i, possiblement, per al món. Els estudis preliminars suggereixen que la variant que es va escampar a la ciutat de Manaus no només és més contagiosa, sinó que també sembla capaç de tornar a infectar algunes persones que ja s’han recuperat d’altres variants del virus. Aquesta mutació s’ha estès més enllà de les fronteres del Brasil i ja ha aparegut en més de vint països. Per tant, les persones que s’havien recuperat i pensaven que estaven segures podrien estar ara en risc. “Necessiteu vacunes per evitar que això passi”, deia William Hanage, epidemiòleg de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, parlant de les variants que poden provocar reinfeccions. “Ni tan sols la immunitat que obtindreu quan els cementiris es quedin sense espai serà suficient per protegir-vos”, va afegir.

El caos de Manaus

I és que els brasilers pensaven que ja havien vist el pitjor brot quan l’any passat, Manaus, capital de l’estat d’Amazones, es va veure tan afectada per la pandèmia que els científics es van preguntar si la ciutat podria haver assolit la immunitat de ramat. Però al setembre els casos van començar a augmentar de nou, cosa que va deixar perplexos els mateixos treballadors sanitaris. L’intent del governador d’Amazones, Wilson Lima, d’imposar una nova quarantena abans de Nadal va rebre una ferotge resistència per part d’empresaris i polítics destacats propers al president Jair Bolsonaro, que consideraven que la quarantena ja no era necessària perquè molta gent havia passat la malaltia i, per tant, pensaven que estava immunitzada. No va ser així.

Al gener, els científics havien descobert que una nova variant, coneguda com a P.1, havia esdevingut dominant a l’estat. Al cap de poques setmanes, el perill es va fer evident quan els hospitals de la ciutat es van quedar sense oxigen quan més pacients en necessitaven, cosa que va causar moltes morts per ofegament. El doctor Antonio Souza segueix obsessionat pels rostres horroritzats dels seus col·legues i els familiars dels pacients quan es va comprovar que el subministrament d’oxigen del seu hospital s’havia esgotat.

Des de llavors, la incidència del virus s’ha reduït una mica a l’Amazones, però ha empitjorat a la major part del Brasil a cavall de la nova variant. A finals de gener, un estudi realitzat per investigadors governamentals va trobar que estava present en el 91% de les mostres seqüenciades a l’Amazones. A finals de febrer, els agents sanitaris havien informat de casos de la variant de Manaus en 21 dels 26 estats brasilers.

“No m’ho podia creure”

L’escenari del Brasil és una advertència. Al llarg de la pandèmia, els investigadors han dit que les reinfeccions solen ser summament estranyes, cosa que ha permès a les persones que es recuperen creure que tenen immunitat, almenys durant un temps. Però això va ser abans que aparegués la variant de Manaus i els metges i infermeres brasilers comencessin a registrar cada cop més casos de persones que tornaven a caure malaltes pel virus.

João Alho, un metge de Santarém, una ciutat de l’Amazones, explica que diversos companys que s’havien recuperat del covid fa mesos van tornar a emmalaltir i van donar positiu. Juliana Cunha, una infermera de Rio de Janeiro que ha estat treballant als centres de proves del coronavirus, es pensava que estava segura després de contagiar-se el juny passat. Però al novembre, després d’haver experimentat símptomes lleus, va tornar a donar positiu. “No m’ho podia creure”, deia la jove de 23 anys. “Deuen ser les variants”, va pensar.

Copyright The New York Times

stats